Film / seriál

Co je život?

Automata – sci-fi thriller
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Antonio Banderas, Melanie Griffith, Robert Forster, Dylan McDermott a další herecké hvězdy ve sci-fi filmu, v němž soumrak lidstva doprovází zrod nového druhu.

Postapokalyptických filmů, které zobrazují neveselou budoucnost lidstva, je stále víc. Jsou odezvou na sílící pocity nejistoty stran budoucnosti naší civilizace. V některých snímcích vyřeší všechny problémy světa vyrýsovaný hrdina sledem rázných akcí, jiné se pokoušejí zobrazit umírající civilizace v přemýšlivějším tónu. K takovým patří i snímek režiséra Gabeho Ibáñeze Automata, který vznikl ve spolupráci amerických, kanadských, španělských a bulharských tvůrců. 

Ostrovy života

Píše se rok 2044 a se Zemí to nevypadá dobře. Tentokrát není příčinou katastrofálního stavu lidstvo, ale přírodní děje. Hned na počátku se z komentáře dozvídáme tato fakta: solární bouře proměnily povrch planety Země v radioaktivní poušť. V důsledku katastrofálních změn poklesla populace o 99,7 %, celosvětově přežívá zhruba 21 milionů lidí v několika zbylých městech. Atmosférické poruchy poškodily většinu pozemských komunikačních systémů, což vedlo k technologickému úpadku. V atmosféře strachu a zoufalství vytvořila korporace ROC nový tip robota Poutník 7000. Poutníci se stali každodenními a nepostradatelnými průvodci lidí. Byli navrženi ke stavění zdí a mechanických mraků, které mají chránit obyvatele zbývajících měst před pouští a smrtícím zářením. Všichni Poutníci se řídí dvěma bezpečnostními protokoly. První protokol jim zabraňuje ublížit jakékoliv formě života. Druhý protokol zakazuje Poutníkům měnit sebe nebo jiné roboty. Oba protokoly mají jediný cíl – chránit lidstvo před roboty. Jsou proto nezměnitelné. Opravdu?

Jsi jenom stroj! 
Jenom stroj? V tom případě jste vy jenom opice.

Zrod nového druhu

Jacq Vaucan (Antonio Banderas) je pojišťovacím agentem korporace ROC Robotics. Během rutinního vyšetřování zničení jednoho z robotů narazí na podivné okolnosti. Zdá se to být nemožné, ale někteří z Poutníků se pokouší sami sebe upravovat, jiní páchají sebevraždu. Jacq má podezření, že by mohlo jít o nelegální zásahy do systému robotů ze strany tzv. hodinářů, lidí, kteří na objednávku nelegálně upravují vlastnosti Poutníků. Skutečnost je však daleko znepokojivější. Hodináři nemají s celou věcí co dělat, probuzené vědomí Poutníků má původ jinde. Jacqova zjištění vyvolají v korporaci ROC paniku. Zjevně došlo k prolomení jednoho z bezpečnostních protokolů. Samy protokoly přitom nejsou dílem lidí, úroveň jejich komplexnosti je mimo lidské chápání. Pokud s nimi někdo manipuloval, nemohl to být člověk. 

Loajální k lidstvu, nebo životu?

Jacq postupně dochází ke stejným zjištěním jako vedení korporace ROC Robotics, která se ovšem rozhodla problém vyřešit rázně a jednou provždy. Jacq tak bude brzy postaven před dilema, zda zůstat loajální lidstvu, nebo zda přijme fakt zrodu nového druhu a uzná jeho právo na vlastní existenci. Ostatně položit si tuto zajímavou otázku není od věci tak jako tak, rok 2044 není příliš daleko…  

Melanie Griffith (* 9. srpna 1957)

Rančerská dcerka, modelka a herečka s úctyhodným výčtem filmových rolí debutovala na plátně už v roce 1969. Do povědomí vstoupila svou rolí pornoherečky Holly Body v psychothrilleru Dvojník. Přes četné skandály i epizodní závislost na alkoholu se stala jednou z nejúspěšnějších hereček své generace. Za roli v komedii Podnikavá dívka obdržela cenu Zlatý glóbus. Jejím manželem byl mj. španělský herec Antonio Banderas.

Automata

Film / seriál
Hodnocení FDB 63,8 % Hodnocení redakce
Foto Joj Cinema, Profimedia.cz

Režie Gabe Ibáñez

Obsazení Antonio Banderas, Robert Forster, Andrew Tiernan, Melanie Griffith, Tim McInnerny, Birgitte Hjort Sørensen, Andy Nyman

Délka 109 min.

Rok 2014

JOJ Cinema HD pondělí 29. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC