Film / seriál

Bruce Willis září v přerodu ve mstitele

Přání smrti – americký akční thriller
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Akční hrdina? Zapomeňte. Lékař v podání Bruce Willise je katem z donucení, který si cestu za odplatou musí vyšlapat krůček po krůčku.

Pomsta, odplata, snaha o spravedlnost, to jsou filmové motivy, které se nikdy neomrzí a jsou srozumitelné divákům kdekoliv na světě. Každý z nás totiž zažil ten palčivý pocit, kdy zlo, které se dotklo nás samých nebo někoho blízkého, zůstalo nepotrestáno.

V případě chirurga Paula Kerseyho na sebe zlo vzalo tu nejhorší podobu a vyústilo v neodpustitelný násilný čin. Přitom ještě donedávna nic nenasvědčovalo tomu, že by Paulův spokojený život měla poznamenat tragédie. Mohl se pyšnit prestižní prací na chicagské pohotovosti, milující manželkou, krásnou dcerou, která se právě dostala na vysokou, obrovským domem… Až do osudného večera, který změnil vše. Zatímco místo narozeninové oslavy spěchal za naléhavým případem do nemocnice, do jeho domu vtrhla trojice lupičů. Nezvanou návštěvu zaplatila jeho žena životem, dcera kómatem, složitou operací s nejistým výhledem do budoucna.

Jenom láska k mé ženě a k mé rodině mi brání prostřelit ti tu tvou zasranou hlavu.

Paul ze začátku spoléhá na policii, ale s přibývajícím časem a stoupající kriminalitou ve městě jeho trpělivost i naděje pohasíná. Na rozdíl od vzteku, nenávisti ke zločinu i touze po odplatě. A tak když mu jednoho dne přivezou na sál gangstera a Paul si nikým nepovšimnut vezme jeho zbraň, rozhodne se vzít spravedlnost do vlastních rukou.

Stále při síle

Film z roku 2018 je jedním z posledních slušných filmů Bruce Willise, jedné z největších ikon Hollywoodu posledních desetiletí. Slavný herec totiž musel letos ukončit svou filmovou kariéru. Důvodem je afázie, kterou trpí. Jedná se o onemocnění, v jehož důsledku člověk přichází o schopnost mluvit a také řeči jiných rozumět. Možná v předtuše brzkého konce u řemesla se Bruce Willis snažil brát poslední dobou takřka každou roli, bez ohledu na kvality snímku. Nicméně ve filmu Přání smrti je ještě v plné síle. Navíc se musel zhostit těžkého úkolu – nechat diváky zapomenout na jeho ikonickou postavu nezničitelného detektiva Johna McClanea, kterého ztělesňoval v dílech úspěšné série Smrtonosná past celých pětadvacet let, aby mohl přesvědčivě sehrát lékaře, který nikdy nedržel zbraň v ruce a učí se s ní zacházet podle videí na YouTube.

Černé vtípky

Přání smrti režiséra Eliho Rotha, který proslul hororem Hostel, je vlastně remakem filmu Michaela Winnera z roku 1974, v němž si hlavní roli mstitele zahrál Charles Bronson. Roth platí za filmového hračičku, který rád prokládá děj vážných filmů černohumornými vtípky. A tak může Willis, který sestrojí důmyslný mechanismus k likvidaci jednoho z padouchů, konstatovat: „Já tě nezabiju, to ten hever.“

V Přání smrti Willis přesvědčivě ukázal, že není hercem jednoho žánru. Přitom mu tato role málem unikla. Původně měl totiž snímek režírovat Sylvester Stallone, poté Joe Carnahan, později i Gerardo Naranjo. Ti všichni měli své vlastní favority pro roli chirurga Paula Kerseyho. Prvním kandidátem byl Liam Neeson, po něm Frank Grillo, naposledy pak Benicio Del Toro. Teprve když bylo v červenci roku 2016 potvrzeno, že režii přebírá Eli Roth, byla role nabídnuta Bruceovi Willisovi. Naštěstí.

Bruce Willis (* 19. března 1955)

Rodák z někdejšího Západního Německa, konkrétně z Idar-Obersteinu, kde jeho otec sloužil na americké vojenské základně, má na kontě desítky filmů, které vešly do dějin kinematografie. Před maturitou sice pracoval v chemičce, poté u benzinové pumpy, ale už tehdy po večerech hrával v klubech na foukací harmoniku, aby si vydělal na kurzy herectví. Na výsluní ho dostal detektiv v seriálu Měsíční svit, za který má doma i Zlatý glóbus. Následovaly akční Smrtonosné pasti, detektiv v Posledním skautovi nebo šéf party naftařů v Armageddonu.

Přání smrti

Film / seriál
Hodnocení FDB 67,8 % Hodnocení redakce
Foto FilmBox Premium, Profimedia.cz

Režie Eli Roth

Obsazení Bruce Willis, Vincent D'Onofrio, Elisabeth Shue, Camila Morrone, Jack Kesy, Dean Norris, Beau Knapp

Délka 107 min.

Rok 2018

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC