Film / seriál

Božská relikvie 2

Božská relikvie 2
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Akce, humor, akce, humor – to je rytmus klasického filmu, v němž hraje prim mistr asijských umění Jackie Chan.

V akční komedii se spojí dva dnes již klasické motivy a z hvězdy asijských akčních filmů se stane tajný agent, který má najít zlato v severní Africe, jež tam před několika desítkami let ukryli nacisté. Samozřejmě že po blyštivé kořisti jdou i jiní, dost ostří hoši, takže o akční scény nebude nouze. Podstatou tohoto snímku je však jako vždy zábava, spousta skečů a někdy trošku zákeřný humor (některé scény vypadají docela děsivě). Klasický příběh Jackieho Chana, který zúročuje svůj komický a především pohybový talent.

Král kaskadérů

To, že Jackie Chan provádí všechny bojové a akční kousky sám bez kaskadérů, je nesmírně přitažlivé pro diváky, protože jsou alespoň trochu vytrženi z fikčního světa filmů. Vždyť v případě těchto snímků dělá konkrétní člověk něco nebezpečného a nejde o triky ani animované sekvence, jde o Jackieho Chana. Další přidanou hodnotu neuvěřitelně energického herce nacházejí fanoušci v podobnosti s Busterem Keatonem (nemyslíme teď fyzickou podobnost), protože Chan je především tichým komikem, jehož vtipnost závisí na přesném načasování situací i dialogů. Násilí je v jeho komediích druhotné.

Můžete se proto těšit na ohromující kaskadérské kousky, které někdy vychází z Chanovy neohrabanosti, a takové scény jsou pak mnohem vtipnější. Třeba když se snaží dostat do vzduchu, ale samozřejmě že jen tak nenasedne do letadla, nenastartuje a nevzlétne. Naopak, do letadla naskakuje jako do rozjetého vlaku a pak se snaží dostat k řízení za letu. Mnohé scény bývají zabírány z takových úhlů, aby vše vypadalo těžší, než to ve skutečnosti je, ovšem Chanovi musíme nechat, že i tak je spousta kousků více než krkolomná.

Letní oddechovka

A když už si Jackie Chan odehraje všechno sám, pak není překvapením, že kromě hlavní hvězdy je také autorem scénáře i režisérem. Někomu se možná jeho příběh bude zdát plytký, nebo dokonce dětinský, ovšem to jen z pohledu Evropana. Podobné bláznivé taškařice však k Asii tak nějak patří a ruku na srdce, francouzské nebo italské komedie taky nejsou nic pro intelektuály… Chanovi musíte nechat, že se mu podařilo udržet vše v jednom duchu i tempu. S replikami je skoupější, herci se obešli jen s jednoduchými větami typu: „Bacha, za vámi!“ ale i tak má děj spád a rychle se zorientujete, kdo je zloun a kdo hrdina, víc stejně ani vědět nepotřebujete.

Druhý díl Božské relikvie nepřináší žádné intelektuální zážitky, ani mezilidská dramata, je to jednoduše zábavná oddechovka, v níž Jackie Chan dokáže vytěžit sám ze sebe maximum. Svým způsobem je na něm něco neodolatelně roztomilého, i když visí hlavou dolů z mrakodrapu a řítí se k němu zabijácké komando, takže asi v polovině filmu zjistíte, že se celou dobu uculujete.

Zajímavost

Abychom nezapomněli, Jackie Chan se předvedl i coby zpěvák a nazpíval jednu z titulních písní.

Božská relikvie 2

Film / seriál
Hodnocení FDB 75,3 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Jackie Chan

Scénář Jackie Chan, Edward Tang

Obsazení Jackie Chan, Carol Cheng, Shôko Ikeda, Daniel Mintz, Aldo Sambrell, Eva Cobo, Ken Goodman

Délka 102 min.

Rok 1991

Film+ pátek 17. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC