Film / seriál

Armageddon na dohled

Hra špionů – britský špionážní thriller
Skylink Live TV

Sledujte na JOJ Cinema HD na skylink Live TV Sledovat

Špionážní thriller s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli rekonstruuje reálné události, které před 60 lety pomohly zabránit vyhlazení lidstva.

Svět měl během studené války namále několikrát. Patrně nejblíže jadernému konfliktu byl v roce 1962 během tzv. Karibské krize, kdy Američané odhalili přítomnost sovětských atomových raket na Kubě. Spor byl nakonec urovnán, přesto mnoho věcí zůstalo zahalených tajemstvím. Obzvlášť pro Rusy bylo životně důležité přijít na to, jak se Američané o jejich raketách dozvěděli. Film nabízí pravdivou, o to překvapivější odpověď.

Nepravděpodobný zachránce světa 

V roce 1960 nabídl vysoce postavený člen sovětské rozvědky Oleg Peňkovskij Američanům informace o nejstřeženějších vojenských programech SSSR. Jeho motivem byla snaha zabránit jaderné válce. Byl přesvědčen, že psychicky labilní Nikita Chruščov touží po konfrontaci se Západem a je jen otázka času, kdy si najde záminku pro zahájení konfliktu. CIA a MI6 musela nejprve vyřešit, jak z Moskvy bezpečně vyvážet střežené dokumenty. K tomuto účelu naverbovala tuctového anglického obchodníka s průmyslovým zbožím a silným sklonem k alkoholismu Grevillea Wynnea. Předpoklad, že muž tohoto typu nebude u sovětské rozvědky budit žádné podezření, se ukázal být správný.

Pokud nás chytí, popraví mě. Je mi líto, ale to je tvá volba.

Za železnou oponou

Přes počáteční obavy se Greville do své role vžil. Spolu s Peňkovským dostal na Západ tisíce důležitých dokumentů včetně těch o rozmístění jaderných raket na Kubě. Jenže pravděpodobnost odhalení takto masivní špionáže rostla každou jeho další cestou do Moskvy. Zlomový okamžik v životech obou mužů spojených smrtelně nebezpečným tajemstvím i hlubokým přátelstvím, se nevyhnutelně blíží…

Mrazivější než Bond

Divadelní, televizní i filmový režisér Dominic Cooke má pro historická dramata cit. Dokázal to již třemi epizodami velkolepého seriálu BBC V kruhu koruny, při jejichž natáčení se na place setkal s Benedictem Cumberbatchem poprvé. A protože si zjevně rozuměli, neváhal Cooke nabídnout Cumberbatchovi roli Grevilla Wynnea i ve svém v pořadí druhém celovečerním filmu. Postavu Olega Peňkovského rezervoval vynikajícímu gruzínskému herci Merabu Ninidzemu, který svou kariéru začal – příznačně – už v roce 1984 legendárním snímkem Pokání. Výkony obou umělců jsou ozdobou filmu, jak disciplinovaný projev Ninidzeho, tak proměnlivý a vrstevnatý projev Cumberbatche ilustrující vývoj Grevilla Wynnea. Už jen proto, že se Cooke věrně drží reálných událostí, nemá smysl očekávat eskapády à la James Bond. Typově lze Hru špionů přirovnat spíše ke Spielbergově Mostu špionů. Přesto je postupně sílící napětí takřka hmatatelné. Snad právě pro vědomí, že nejde o pouhou hru, ale o osudy skutečných lidí, kteří před loajalitou k vlasti či tajným službám zůstali věrni sami sobě a svému přátelství i za cenu osobní oběti.

Podezřele známá zákoutí Moskvy

Jedna věc českým divákům jistě neunikne, totiž že Moskvu hraje Praha. To vysvětluje výskyt Rudolfina, Národního divadla i Škodovek v ulicích „Moskvy“ a nakonec i to, proč sovětští pohlaváři ve filmu dávají před Volhami přednost Tatrám 603. Ale kdo by se jim nakonec mohl divit, že?  

Dominic Cooke (* 1966)

Dominic Cooke je oceňovaný britský spisovatel a režisér. Po univerzitních studiích nejprve založil svou vlastní divadelní společnost Pan Optic, později se stal členem Královské Shakespearovské společnosti, od roku 2011 režíruje v Národním divadle. K práci pro televizi ho v roce 2016 přizval slavný Sam Mendez. O rok později představil publiku svůj první film Na Chesilské pláži dle scénáře Iana McEwana. Hra špionů je Cookův zatím poslední snímek.

Hra špionů

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto Joj Cinema, Profimedia.cz

Režie Dominic Cooke

Obsazení Benedict Cumberbatch, Merab Ninidze, Rachel Brosnahan, Jessie Buckley…

Délka 112 min.

JOJ Cinema HD úterý 26. 7. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC