Film / seriál

Úspěch je zlatý grál

Americká komedie Adaptace
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Stát se úspěšným scenáristou není jen tak. Když se vám podaří napsat trhák, další scénář je pak ještě těžší...

Hollywoodský scenáristický mág Charlie Kaufman vám ukáže, co všechno musí scenáristé podstupovat, aby napsali dobrý scénář. Ve snímku Adaptace Kaufmanovo alterego bojuje s úspěchem i beznadějnou prázdnotou. Snaží se napsat adaptaci úspěšné knihy, ale vůbec se mu to nedaří. Ničemu nepomáhá ani jeho úspěšný bratr, dvojče Donald Kaufman, kterému se momentálně daří možná až moc. Snímek v kaufmanovském trochu schizofrenním duchu je navíc hvězdně obsazen ‒ v hlavních rolích udivíte Nicolase Cage, Meryl Streep, Chrise Coopera atd.   

Charlie Kaufmana vás v Adaptaci velmi lehce přesvědčí o tom, že vše, co sledujete, je pravda. V prvním plánu tak můžete tento snímek vnímat jako jakousi Kaufmanovu tvůrčí biografii, ovšem v druhém plánu je to především vynikající hra. Film je to totiž nesmírně zábavný. Odhaluje emoce, popisuje útrapy tvůrčího procesu, ale také vás nenápadně poučí o tom, čeho by se měl dobrý scenárista vyvarovat. Podle Kaufmana patří k těm nejhorším scénám akční honičky, výbuchy a sex. A to vše samozřejmě v Adaptaci  uvidíte. Je to paradox? Kaufman je vždy plný paradoxů. 

Zároveň je tento snímek druhým v pořadí, na němž spolupracovali Kaufman a režisér Spike Jonze (poprvé se sešli u filmu V kůži Johna Malkoviche, 1999). Jonze se dlouho živil především jako režisér videoklipů a dokumentárních filmů, ale když už se pustí do celovečerního filmu, dokáže s naprostým klidem vytvořit velkolepé dílo. S Kaufmanem jsou trochu jako voda a oheň, ale snad právě proto si tak skvěle sedli. 

Adaptace na život scenáristy

Další linii filmu tvoří orchideje, tedy přesněji kniha o nich od Susan Orlean (Meryl Streep), v níž popisuje příběh těchto nádherných květin ‒ co vše o nich zjistil Darwin či jak se dostaly do našich domácností z divokých močálů. A Charlie Kaufman (Nicolas Cage) se snaží převést jejich příběh do filmové podoby. Jenže místo psaní scénáře o orchidejích se platonicky zamiluje do spisovatelky a vysnívá si nejrůznější scénáře jejich setkání. A do toho všeho mu navíc neustále kecá jeho bratr Donald Kaufman (Nicolas Cage), sebevědomé a úspěšné dvojče, které nejen Charliemu začne brzy lézt na nervy. 

To, že jsme dvakrát zmínili jméno Nicolase Cage, není chyba, zahrál si v tomto snímku dvojroli dvojčat Kaufmanových. Říká se, že dvojrole bývají většinou hereckými gilotinami, ale ne v případě Cage. Hraje dvojčata, ale přitom moc dobře ví, že hraje dva různé charaktery, a tak je i sám pro sebe dokáže odlišit. Nejde jen o vizuální stránku, že má jeden méně vlasů a druhý se častěji holí, ale především o jejich emoce a nitro. Jestliže existují seznamy nejlepších herců, pak i díky snímku Adaptace by v nich rozhodně nemělo chybět jméno Nicolas Cage. Je otázka, jestli by vůbec někdo dokázal lépe zahrát trochu bláznivé a rozhodně geniální bratry Kaufmanovi. 

Adaptace je po všech stránkách film, který vám možná trochu zamotá hlavu, ale který je tak jedinečný a originální, že se na něj určitě podíváte více než jen jednou. 

Zajímavost

Charlie Kaufman se rozhodl, že svého filmového bratra uvede v život i v reálu, jelikož jako scenáristy Adaptace uvádí sebe i Donalda Kaufmana.

Adaptace

Film / seriál
Hodnocení FDB 66,9 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Spike Jonze

Scénář Charlie Kaufman, Donald Kaufman

Obsazení Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Tilda Swinton, Cara Seymour, Brian Cox, Judy Greer

Délka 115 min.

Rok 2002

AMC čtvrtek 20. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC