Film / seriál

8  minut a ani o vteřinu víc

8  minut a ani o vteřinu víc
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Kapitán Colter Stevens má osm minut na to, aby v příměstském vlaku identifikoval nebezpečného útočníka, který plánuje bombové útoky – jeden přímo ve vagónu a druhý v centru Chicaga.

Díky tajnému vládnímu programu Zdrojový kód se Stevens může v alternativní časové ose přenést do těla jednoho z pasažérů, a to i vícekrát, jenže vždy jen na těch pár minut těsně před explozí, jež všechny cestující zabije. Ať udělá cokoliv, ve skutečné časové ose jsou všichni cestující mrtví. Když ovšem odhalí identitu pachatele, může zabránit velkému útoku v centru města…

Zápletka se trochu podobá akčňáku Na hraně zítřka – hlavní hrdina má těžký úkol, na který má málo času, ale zato nekonečně mnoho pokusů. Sledujeme tak, jak se protagonista nejdříve snaží aspoň zorientovat, a jak s každým dalším pokusem systematicky postupuje krok po kroku až ke splnění mise. Kapitán Stevens tuší, že to vlastně pokaždé skončí explozí vlaku, a tedy jeho smrtí. Jde jen o to, co za tu chvíli před výbuchem zjistí a jestli najde dost vodítek pro dopadení útočníka. 

Kromě hledání teroristy hlavní hrdina řeší ještě další otázky. Jak se tu vůbec ocitnul a jak je možné, že si naposled pamatuje svůj pobyt na misi v Afghánistánu? Co je zač tato paralelní časová osa, do níž byl nedobrovolně uvržen? A jsou skutečně všichni ve vlaku mrtví, anebo existuje šance, jak je zachránit? Stevens se během pár minut snaží hledat nejen stopy pachatele, ale i pochopit, co se kolem něj děje. A aby toho nebylo málo, zakouká se do ženy, která cestuje s ním. Čím víc času s ní stráví, o to větší je jeho odhodlání ji (a ostatní pasažéry) zachránit.

Kapitána Stevense alias cestujícího ve vlaku Fentresse ztvárnil Jake Gyllenhaal, kterého jste letos v kinech mohli vidět ve sci-fi filmu Život. Sekunduje mu Michelle Monaghan jako Christina Warren, Stevensova (tedy vlastně Fentressova) spolucestující. Za zmínku stojí také Vera Farmiga v roli Colleen Goodwin, kapitánky Air Force, která velí misi Zdrojový kód.

Pokud máte rádi sci-fi, určitě se na film podívejte. Už jen proto, že ho natočil Duncan Jones, autor kultovního Moonu a o trochu méně povedeného Warcraftu. Koneckonců za to, aby do režisérského křesla usednul právě on, lobboval i Jake Gyllenhaal, Jonesův fanda. „Už scénář Bena Ripleyho mi přišel fantastický a když mi řekli, že do toho Duncan jde, věděl jsem, že je to ono a byl jsem nadšený,“ popsal své pocity Gyllenhaal. Fakt je, že scénář byl tak komplikovaný, že první reakce představitelů studia byla, jestli se Ripley úplně nezbláznil. Naštěstí se Jones nezalekl: „Mám rád řešení záhad a hlavolamů a taky skládání puzzle – a vymýšlení, jak ztvárním jednotlivé scény, pro mě vlastně bylo takovou skládankou.“ I když se režisérovi podařilo převést složitý příběh na plátno, věřte, že po zhlédnutí budete mít o čem přemýšlet.

Cestování napříč časem a realitami

V některých filmech je opravdu těžké se zorientovat a u závěrečných titulků je člověk zmatený a má spoustu otázek. Vybrali jsme čtyři případy, které nám nedaly dlouho spát.

Donnie Darko (2001)

V kultovním snímku si hlavního hrdinu, teenagera Donnieho, zahrál rovněž Jake Gyllenhaal. Jde tu o cestování časem, vizi apokalypsy a taky o děsivého králíka. Napoprvé děj pochopí jen málokdo, naštěstí na internetu najdete obsáhlá vysvětlení, o čem film vlastně byl. 

Vynález (2004)

Čtyři přátelé sestaví stroj, který má původně sloužit jako nástroj pro vyhledávání chyb. Brzy je ale jasné, že jejich vynález dokáže mnohem víc, než si kdokoliv z nich uměl představit. Snímek je filmová lahůdka, která přitom vznikla za pouhých sedm tisíc dolarů.

Osudový dotek (2004)

Když Evan (Ashton Kutcher) objeví svou schopnost vracet se do minulosti, vidí v tom úžasnou příležitost, jak napravit své chyby a urovnat neshody se svou láskou. Jenže každá akce vyvolá reakci a i zdánlivá maličkost dokáže úplně přetvořit budoucnost.

Počátek (2010)

Epické dílo Christophera Nolana je promyšlená jízda odehrávající se v několika realitách zároveň, kterou kočíruje Leonardo DiCaprio. Z osmi Oscarových nominací film proměnil polovinu a zařadil se mezi kultovní science fictions.

Zdrojový kód

Film / seriál
Hodnocení FDB 78,4 % Hodnocení redakce
Foto profimedia.cz, Filmbox

Režie Duncan Jones

Scénář Ben Ripley

Obsazení Jake Gyllenhaal, Michelle Monaghan, Vera Farmiga, Jeffrey Wright, Russell Peters, James A. Woods, Michael Arden

Délka 93 min.

Rok 2011

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC