Dokument

Země – Síla planety: Když to bouchne, jsme v háji

Země – Síla planety
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na skylink Live TV Sledovat

Uprostřed civilizace se nám příroda zdá pokořena a její síla spoutaná. Velké sopečné výbuchy nám dokazují, jak hluboce se mýlíme.

Pět dní bylo po celém indonéském moři slyšet burácení, jakoby v dálce zuřila velká bouřka. Zvuk vycházel z nitra vulkánu Tambora, ležícím na severu indonéského ostrova Sumbawa, který se 10. dubna 1815 po sérii menších erupcí doslova rozletěl na kusy. Zhruba 4300 metrů vysoká hora se zmenšila na téměř polovinu, stále činná sopka se dnes tyčí do 2 851 metrů nadmořské výšky.
 
Sto let starý výbuch je největší, lidmi zaznamenanou, erupcí vůbec. Tambora vyvrhla na 160 kilometrů čtverečních materiálu o celkové hmotnosti 140 milionů tun. Z nebe pršely i dvaceticentimetrové kameny a popel se snášel až v Austrálii. Bezprostřední okolí vulkánu bylo po několik dní zahaleno do tmy jako v apokalyptickém filmu.
 
Pyroklastické proudy, tedy horká hornina tekoucí ze chřtánu sopky, zabily na deset tisíc lidí. Až čtyřmetrová tsunami, kterou výbuch vyvolal, si vyžádala čtyři a půl tisíce životů. A zničená úroda způsobila na okolních ostrovech hladomor, kterému padlo za oběť dalších padesát tisíc lidí.
 

Rok, kdy nebylo léto

Sloup kouře se tyčil do výšky přes čtyřicet kilometrů, kde menší částice zůstaly po mnoho měsíců a vítr je roznesl po celé planetě. Způsobovaly úchvatné západy slunce, kdy se celá obloha zbarvila do odstínů rudé. Především ale popel z Tambory i do nejvzdálenějšího kouta planety přinesl utrpení a smrt.
 
Ve stratosféře totiž z vulkánu vyvržený prach a oxid siřičitý obrátily světové klima vzhůru nohama. V roce 1816 na severovýchodě USA celé léto sněžilo, zatímco západní polovina Evropy zůstala po měsíce pokryta hustými mraky, bičována přívalovými dešti a bouřkami. Řadu záplav poté v srpnu vystřídala další anomálie: byly naměřeny noční teploty kolem bodu mrazu.
 
Katastrofická neúroda dolehla na kontinent právě po čtvrtstoletí válek. Ve Francii, Anglii a v chudém Švýcarsku proto došlo k poslednímu velkému hladomoru v Evropě, a v Irsku vypukla v této souvislosti dokonce epidemie cholery. Jen v Evropě si erupce sopky na druhém konci světa vyžádala až dvě stě tisíc lidských životů.

Země – Síla planety

Dokument
Foto Viasat

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC