Dokument

Tajemství egyptských pyramid

Tajemství egyptských pyramid
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat History HD na skylink Live TV Sledovat

Patří k sedmi divům světa, jezdí je obdivovat tisíce lidí ročně, jsou viditelné i z vesmíru – to vše jsou stále záhadné egyptské pyramidy.

Pyramidy už tisíce let odolávají povětrnostním vlivům, a byť je lidé zkoumají doslova kámen po kameni, stále neprozradily všechna svá tajemství. Díky archeologům a dalším vědcům už s jistotou víme, že to byly monumentální hrobky egyptských panovníků, které měly být jakýmsi mostem na onen svět.

Dokážeme spočítat obrovské kamenné kvádry, jež je tvoří, v muzeích po celém světě jsou vystaveny nejrůznější artefakty nalezené uvnitř hrobek, umíme číst hieroglyfy na zdech, dokonce jsme schopni určit přesné stáří pyramid. Ale jak přesně byly tyto monumenty postaveny, to stále nevíme.

Zvláště Velká alias Chufuova pyramida, až do dokončení Eiffelovy věže nejvyšší stavba na světě, je stavitelským oříškem. Bylo opravdu v lidských silách ji postavit jen za pomoci primitivní, byť důmyslné techniky? Díky 4500 let starému deníku, který si psal jeden z dělníků při stavbě Velké pyramidy, se nám snad podaří proniknout do stavitelských tajemství tehdejšího Egypta.

Tajemství egyptských pyramid

Dokument
Foto Istock
Viasat History HD pondělí 25. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC