Dokument

Černobyl ožívá

Dokumentární pořad Černobyl ožívá
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na skylink Live TV Sledovat

Příroda je mocná čarodějka a má větší výdrž, než si my lidé myslíme, i když jí často dáváme dost zabrat.

Bude to už třicet čtyři let, co došlo k největší jaderné katastrofě v dějinách, kdy na Ukrajině vybuchla jaderná elektrárna Černobyl. Z živé krajiny, kde žily tisíce lidí, se stalo mrtvé místo. Lidé museli odejít, zmizela také zvířata a všichni předpokládali, že budeme muset čekat aspoň sto let, než se sem pomalu začne vracet život. Ale člověk míní a příroda dělá zázraky.

Po třech desítkách let se ukazuje, že co člověk opustí, příroda velmi rychle zabydlí. Unikátní dokument Černobyl ožívá vás na tato místa zavede. Jak by asi vypadal svět bez lidí? Podobně jako v Černobylu? Je to pravděpodobné. Nejen že se do zničené krajiny vrací původní zvířata, ale objevují se i vzácné druhy, u nichž se předpokládalo, že jsou na pokraji vyhynutí. Aby také ne, když je tu člověk neruší a neuzurpuje si jejich prostředí.

Černobyl je vlastně takovou malou laboratoří, která nám ukazuje, jak rychle dokáže příroda reagovat a jak se dokáže vyrovnat i s těmi nejničivějšími následky soužití s lidmi. Dokonce tu dnes žijí i potomci původních obyvatel, tedy ne těch lidských (pokud nepočítáme pár starousedlíků, kteří se sem vrátili „načerno“), ale domácích mazlíčků a zvířat, která ničivou katastrofu tehdy přežila. Jedinečný dokument vám vlije do žil naději, že mocná příroda má neuvěřitelné schopnosti regenerace. 

Černobyl ožívá

Dokument
Foto Viasat Nature
Viasat Nature HD úterý 14. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC