Recepty Canal+ Domo

Zpět na stránku Canal+ Domo

Masový hřbet s liškovou omáčkou a opečenou polentou

Masový hřbet s liškovou omáčkou a opečenou polentou
Pořad:365 obědů Mariety Marecké, epizoda 1
Druh masa:Vepřové
Hovězí
Chod:Oběd
Večeře
Kuchyně:Středoevropská

Ingredience

  • 200 g instantní polenty + trochu na obalení
  • 750 ml vody
  • sůl
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 20 g strouhaného dlouhozrajícího sýra
  • olivový olej
  • olej na smažení

Masový hřbet

  • 700 g mletého vepřového a hovězího masa
  • 1 houska
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce másla
  • 2 vejce
  • 250 ml kuřecího vývaru
  • 5 sušených rajčat
  • 1 lžička majoránky
  • 1 lžička oregana
  • ½ lžičky kmínu
  • 3 filety ančoviček
  • muškátový oříšek
  • pár kousků zeleného chřestu
  • pár plátků schwarzwaldské šunky
  • sůl
  • pepř
  • strouhanka

Omáčka

  • 300 g lišek
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • petrželová nať
  • 70 g másla
  • 100 ml smetany ke šlehání
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  • čerstvý tymián na ozdobu

Postup přípravy

Začněte polentou, v hrnci přiveďte k varu 750 ml vody s lžičkou soli. Pomalu přisypte polentu a promíchejte metličkou, poté míchejte další 3–4 minuty dřevěnou lžící.Sundejte z ploténky, přidejte máslo a nastrouhejte. Do mírně vychladlé hmoty, přidejte strouhaný sýr, promíchejte a vlijte do formy (např. dortová forma) vyloženou potravinovou fólií. Odložte a nechte úplně vychladnout a ztuhnout, alespoň na hodinu.

Mezitím připravte maso. Housku zalijte teplým vývarem.Nakrájejte cibuli a krátce osmahněte na másle, přidejte prolisovaný česnek, nakrájená rajčata a znovu orestujte. Z housky vymačkejte tekutinu a přidejte ji do masa spolu s kořením, orestovanou zeleninou a vejci. Vše důkladně promíchejte, případně můžete dolít vývarem vymačkaným z housky.

Formu na srnčí hřbet vymažte máslem a posypte strouhankou, vyložte asi polovinou masové hmoty a přitlačte. Chřest obalte šunkou, položte na vrstvu masa a lehce přitlačte. Celé přikryjte zbytkem masové hmoty, přitlačte a jemně posypte strouhankou. Vložte na 50–60 minut do trouby předehřáté na 170 stupňů.

Očistěte lišky, pokud jsou velké, rozkrojte je na polovinu. Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte na másle, přidejte plátky česneku a lišky. Restujte, dokud houby nepustí vodu a ta se mírně neodpaří. Dochuťte solí, pepřem a přidejte smetanu. Nakonec dochuťte citronovou šťávou a čerstvou petrželkou.

Polentu nakrájejte na 1cm plátky, pokropte olivovým olejem a opečte na pánvi do zlatova. Pečené maso nakrájejte na plátky a podávejte s opečenou polentou a liškovou omáčkou.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka používaná pod licencí Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 2, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905