Recepty Canal+ Domo

Zpět na stránku Canal+ Domo

Jahodové tiramisu

Jahodové tiramisu
Pořad:365 obědů Mariety Marecké 3, epizoda 6
Chod:Dezert
Kuchyně:Středoevropská

Ingredience

Piškot

  • 5 vajec (velikost M)
  • ¾ hrnku cukru krupice moučkového cukru
  • ¾ hrnku pšeničné mouky
  • ¼ hrnku bramborové mouky
  • 600 g jahod + 400 g na ozdobu
  • 5-6 lžící cukru
  • čerstvá máta
  • 750 g mascarpone
  • 4 žloutky
  • 2 bílky
  • několik lžic Malibu
  • 1 lžička vanilkové pasty nebo 1 vanilkový lusk
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 hořká čokoláda
  • 300 ml silného espressa

Postup přípravy

Začneme přípravou piškotu. Ušlehejte sníh z bílků a následně postupně po lžičkách přidávejte cukr, ale vždy pouze poté, co se předchozí lžička cukru zcela rozpustí.

Potom za stálého míchání přidávejte postupně žloutky. Mouku prosejte do samostatné misky a jemně ji přisypte k ušlehaným vejcím s cukrem. Vše promíchejte, aby v těstu nebyly žádné hrudky. Dortovou formu (průměr přibližně 24 cm) vyložte pečicím papírem, stačí ho dát jen na dno.

Do formy nalijte těsto, jemně srovnejte a vložte do trouby předehřáté na 160°C asi na 40 minut, dokud nebude vrch těsta pevný a lehce pružný pod mírným tlakem ruky. Stupeň upečení můžete pro jistotu zkontrolovat pomocí špejle. Ihned po upečení upusťte formu s těstem na podlahu a nechte (ne nutně na podlaze) vychladnout.

Umyjte 600 g jahod, osušte je, odstraňte stopky a pokud jsou jahody příliš velké, nakrájejte je na poloviny nebo na čtvrtiny. Vložte je do rendlíku, posypte 5-6 lžícemi cukru, přidejte vanilkovou pastu a krátce zahřejte, jen dokud se cukr nerozpustí.

Žloutky ušlehejte s polovinou cukru, nejlépe na páře. Když už budou světlé a zvětší svůj objem, nalijte k nim za neustále šlehání likér malibu. Postupně přidávejte mascarpone rozdrobený vidličkou. Ušlehejte sníh z bílků a postupně přidávejte zbývající moučkový cukr. Jemně smíchejte mascarpone s bílky.

Piškot nakrájejte na dva pláty. Jeden plát pokapejte kávou a dejte na něho polovinu jahod, polovinu krému, místy přidejte nakrájené čerstvé jahody a posypte polovinou nastrouhané čokolády. Navrch dejte druhý plát, pokapejte kávou, znovu položte jahody se sirupem a krémem. Vrchní část urovnejte, posypte nastrouhanou čokoládou a ozdobte celými jahodami a lístky máty.

Tiramisu vložte do lednice a nechte ho tam nejlépe přes noc.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka používaná pod licencí Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 2, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905