Recepty Canal+ Domo

Žurek podle Jakubiaka na podmáslí s pečeným česnekem, ranými bramborami a sázeným vejcem

Žurek podle Jakubiaka na podmáslí s pečeným česnekem, ranými bramborami a sázeným vejcem
Pořad:Jakubiak sezónně - Velikonoce, epizoda 1
Druh masa:Vepřové
Chod:Polévka
Kuchyně:Středoevropská

Ingredience

Suroviny na polévku

  • 2 svazky polévkové zeleniny        
  • 2 hlavičky česneku        
  • 1,5 kg uzených žeber         
  • 1 kg uzeného bůčku
  • 1 kg bílé klobásy    
  • bobkový list
  • nové koření
  • čerstvá majoránka
  • 1 l podmáslí    

Suroviny na sázená vejce a bramborové pyré

  • 1 kg vařených brambor ručně vyšlehaných s máslem
  • 6 vajec od slepic zelenonožek    
  • 2 lžíce másla

Domácí zákvas

  • 3/4 l horké vody            
  • 1 hrnek žitné mouky
  • 3 stroužky česneku            
  • 3 zrnka nového koření
  • 3 bobkové listy
  • kůrka nebo patka celozrnného chleba

 

Postup přípravy

Zákvas
Do sklenice nebo kameninové nádoby nasypte mouku a zalijte horkou vodou. Přidejte další suroviny, zamíchejte a přikryjte utěrkou. Dejte na teplé místo na 3-4 dny.

Žurek
Česnek zabalte do alobalu a dejte péct do trouby na 200 stupňů. Pečte 15 – 20 minut. Zeleninu očistěte a nakrájejte na menší kousky. Opečte nasucho v hrnci, až se začne připékat. Přidejte žebírka, klobásu, bůček, bobkový list, koření. Zalijte vodou. Přidejte upečený česnek.

Po asi 20 minutách vaření vyndejte klobásu a pokrájejte ji na plátky. Zbytek vývaru vařte na malém plameni ještě asi 1,5 hodiny. Když je vývar hotový, sceďte ho a dochuťte solí a pepřem. Bůček a žebírka nakrájejte na kostičky nebo natrhejte na malé kousky.

Do studeného zákvasu přidejte podmáslí, kousek celozrnného chleba, klobásu, bůček, žebírka, zeleninu a vývar. Dochuťte solí a pepřem. Přiveďte k varu. Stáhněte plamen a vařte 10 -15 minut.

Udělejte sázená vejce (volská oka). Podávejte s bramborovým pyré vedle žurku.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka vlastněná Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905