Ingredience
- 1 kg kuřecích prsou
- 1 kg masa z kuřecích stehen
- 300 ml koňaku
- 15 dkg loupaných pistácií
- 3 šalotky
- šťáva z jednoho citrónu
- kůra z jednoho citrónu
- červený pepř
- 400 ml kysané smetany 18%
- sůl, pepř
- čerstvý libeček
Suroviny na dip z červené řepy
- 1 kg červené řepy
- 2 ks křenu
- 1/2 hrnku vinného octa
- cukr podle chuti
- pepř, sůl
Brusinkovokřenová omáčka
- 2 lžíce domácího křenu
- 1/2 skleničky zavařených brusinek
- olej
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
Dip z řervené řepy
Řepu zabalte do alobalu a pečte asi 40 minut při teplotě 200 stupňů. Po upečení ji ještě teplou oloupejte a rozmixujte s křenem na požadovanou konzistenci. Přidejte ocet. Dochuťte cukrem, solí a pepřem.
Brusinkovokřenová omáčka
Křen rozmíchejte s brusinkami, pak pomalu přidávejte olej, až vznikne jemná emulze a dochuťte pepřem. Kuřecí maso pokrájejte nadrobno. Přendejte do misky a zalijte koňakem. Dejte na noc do ledničky. Do mixéru nebo kuchyňského robotu dejte marinované maso s koňakem a rychle rozmixujte se smetanou. Je důležité, aby maso nebylo moc teplé, takže je třeba pracovat rychle!
Hmotu přendejte do misky a přidejte: citrónovou šťávu, nakrájené pistácie, bylinky, šalotku a citrónovou kůru. Dochuťte solí a pepřem. Rukama vše dobře promíchejte. Rozložte potravinovou fólii a na ni dejte část hmoty. Zabalte ji jako bonbón, vytlačte případný vzduch a vařte přikrytou ve vodní lázni asi 30 minut.
Paštiku podávejte s vychlazenými omáčkami a dobrým pečivem.