Recepty Canal+ Domo

Perlička s bramborovými plátky, pórkem a ředkvičkami

Perlička s bramborovými plátky, pórkem s ředkvičkami
Pořad:365 obědů Mariety Marecké 3, epizoda 12
Druh masa:Kuřecí
Chod:Oběd
Večeře
Kuchyně:Středoevropská

Ingredience

  • 2 perličky o hmotnosti asi 1,2 kg
  • 3 vrchovaté lžíce husího nebo kachního sádla, případně olivového oleje
  • 4 snítky rozmarýnu
  • 8 snítek tymiánu
  • 1 pomeranč
  • 1 citron
  • 10 silnějších plátků slaniny
  • 8 dlouhých plátků špeku
  • sůl, pepř
  • cca 1 sklenička bílého vína
  • 2 vrchovaté lžíce angreštového džemu (případně brusinkového, nebo z aronie)
  • 2 lžičky majoránky
  • 4 stroužky neloupaného česneku + 4 na brambory
  • 8 raných vařených brambor
  • 1 lžička uzené soli
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • olivový olej

Dušené póry

  • 3 póry
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 vrchovaté lžíce másla
  • 4 listy šalvěje
  • Bílý provázek, nůžky na drůbež, párátka

Postup přípravy

Perličky důkladně umyjeme a osušíme. Odřízneme biskupa. Z každé strany, i zevnitř potřeme solí, pepřem a majoránkou. Pořádně potřeme sádlem, případně olivovým olejem.

Pomeranč a citron nakrájíme na čtvrtiny. Do každé perličky dáme lžíci džemu, 2 stroužky česneku ve slupce, 2 snítky rozmarýnu a 4 snítky tymiánu. Přidáme čtvrtky ovoce a zašijeme nití. Perličky pevně zabalíme do plátků slaniny a špeku, které by se měly mírně překrývat a zavážeme nití, aby plátky během pečení nespadly.

Troubu předehřejeme na 150°C. Perličky vložíme do formy na pečení, podlijeme vínem, přiklopíme a vložíme na 2 hodiny do trouby. Po té době je odklopíme, zvýšíme teplotu na 190°C a pečeme dalších 45-50 minut.

Perličky čas od času přelijeme vypečenou šťávou a obrátíme, aby se upekly rovnoměrně. Brambory nakrájíme na silnější plátky, ochutíme uzenou solí, pepřem, přidáme neloupaný česnek, papriku a pořádně zalijeme olivovým olejem. Zamícháme a vhodíme na rozehřátou pánev.

Opékáme, dokud nemají zlatou barvu a nejsou křupavé. Nemícháme je, jen je přehazujeme na pánvi. Mezitím na druhé pánvi rozpálíme máslo. Póry pečlivě umyjeme a nakrájíme je na půlky, stejně tak ředkvičky. Na rozpálené máslo dáme ředkvičky, přidáváme lístky šalvěje, sůl a pepř. Po chvíli přidáváme pór a smažíme doměkka.

Upečenou perličku vyndáme z trouby a zakrytou ji ještě 10 minut necháme odpočinout. Podáváme ji překrojenou napůl na pórech s ředkvičkami a plátky brambor.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka vlastněná Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905