Recepty Canal+ Domo

Zpět na stránku Canal+ Domo

Ratatouille

Ratatouille
Pořad:365 obědů Mariety Marecké 3, epizoda 11
Chod:Oběd
Večeře
Kuchyně:Francouzská
Vegetariánská a veganská

Ingredience

  • 1 konzerva rajčat (krájených a oloupaných)
  • 2 stroužky česneku
  • několik snítek čerstvého tymiánu
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • velká špetka mleté uzené papriky
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička nakládaného zeleného pepře
  • 1 zelená cuketa
  • 1 žlutá cuketa
  • 1 malý lilek
  • 3 středně velké brambory

Bešamelová omáčka

  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce mouky
  • 250 ml mléka
  • špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku
  • sůl
  • kopr

Postup přípravy

Rajčata přelijeme do vysoké nádoby, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, koření, med a vše rozmixujeme tyčovým mixérem. Nakonec přidáme nasekaný marinovaný pepř a listy tymiánu; už nemixujeme, jen zamícháme.

Omáčku nalijeme na dno keramické nádoby, ve které budeme péct ratatouille. Brambory, cuketu a lilek nakrájíme na velmi tenké plátky. Přivedeme k varu asi 2 hrnky osolené vody a vložíme do ní asi na 3-4 minuty bramborové plátky. Jakmile jsou mírně uvařené, vylovíme je a osušíme na papírové utěrce.

V rendlíku rozpustíme lžíci másla, osmahneme na něm lžíci mouky. Jakmile přestaneme cítit moukou, pomalu za stálého míchání přiléváme studené mléko.

Ochutíme solí a muškátovým oříškem. Bešamel nalijeme na rajčatovou omáčku. Na to střídavě klademe plátky zeleniny tak, aby se překrývaly, ochutíme solí a pepřem, lehce pokropíme olivovým olejem a zabalíme do alobalu.

Troubu předehřejeme na 180°C. Pečeme přikryté asi 30 minut, poté sundáme alobal a pečeme dalších 25 minut, dokud nebude zelenina opečená.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka používaná pod licencí Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 2, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905