Recepty Canal+ Domo

Zpět na stránku Canal+ Domo

Koláč s pórkem a kozím sýrem

Koláč s pórkem a kozím sýrem
Pořad:365 obědů Mariety Marecké 3, epizoda 11
Chod:Večeře
Předkrmy a malá jídla
Kuchyně:Středoevropská
Vegetariánská a veganská

Ingredience

Těsto

  • 150 g pšeničné mouky
  • 50 g mletých lískových ořechů
  • 100 g másla pokojové teploty
  • 1 vejce
  • 1 lžička kypřicího prášku
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička tymiánu

Náplň

  • 180 g kozího sýra, např. Soignon apod.
  • 2-3 mladé póry (pouze bílá část)
  • 2 lžíce sušených brusinek
  • 2 lžíce piniových oříšků
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce másla
  • 2 vejce
  • 150 ml husté smetany
  • pár snítek čerstvého tymiánu
  • pár snítek čerstvého oregana
  • 150 g bílého, lehkého vína
  • 1 stroužek neloupaného česneku

Postup přípravy

Připravte těsto. Všechny ingredience nasypte do kuchyňského robotu a rychle mícháme, dokud se hmota nezačne lepit do jedné koule. Můžete to udělat rovněž ručně: na vál nasypte mouku, mleté ořechy, kypřicí prášek, tymián a sůl. Uprostřed vytvořte důlek, do kterého nalijte rozšlehané vejce. Podél mouky položte kousky másla. Ingredience zpracujte a z těsta vytvořte kouli, kterou zabalte do potravinářské fólie a dejte do lednice.

Pórky důkladně umyjte, zelené části a spodní část s kořínky odřízněte. Nakrájejte podélně na čtvrtiny a znovu opláchněte, abyste se zbavili písku. Pórky nakrájejte na délku přibližně 7 cm.

Na pánvi zahřejeme máslo, přidáme stroužek česneku i se slupkou a pórek. Orestujeme na mírném ohni doměkka, trvá to asi 2-3 minuty. Přidejte víno, lístky tymiánu a brusinky. Ochuťte solí, pepřem a restujte, dokud se šťáva neodpaří.

Kozí sýr nakrájejte na plátky, vyválejte těsto a vyložte jím formu. Propíchejte celý povrch vidličkou. Důkladně promíchejte vejce se smetanou.

Troubu předehřejte na 170°C. Na těsto ve formě položte vychlazené pórky, posypte piniovými oříšky upraženými na suché pánvi a zakryjte plátky kozího sýra. Ochuťte další porcí čerstvě mletého pepře a listů oregana a zalijte vejci.

Pečte asi 30-35 minut, dokud není povrch krásně hnědý. Podáváme jako předkrm nebo jako hlavní chod s lehkým salátem.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka používaná pod licencí Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905