Recepty Canal+ Domo

Zpět na stránku Canal+ Domo

Samosa s cizrnou, sýrem feta a špenátem

Samosa s cizrnou, sýrem feta a špenátem
Pořad:365 obědů Mariety Marecké 3, epizoda 8
Chod:Oběd
Večeře
Kuchyně:Asijská
Vegetariánská a veganská

Ingredience

  • 2 balení těsta filo
  • 250 g rozpuštěného másla
  • 1 konzerva cizrny
  • 2 vařené brambory
  • ½ balení sýra feta
  • 200 g odkapaného, rozmraženého špenátu
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžíce nasekané máty
  • 1 thajské chilli
  • 1 lžíci limetové šťávy
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř

Volitelně

  • 3 lžíce pšeničné mouky a 1–2 lžíce vody pro slepení taštiček

Příloha

  • Jogurt smíchaný s koprem, mátou, nadrobno nasekanou pažitkou a několika kapkami citronové šťávy

Postup přípravy

Uvařené brambory rozmačkáme vidličkou; pokud jsou studené, můžete je lehce rozmixovat tyčovým mixérem. Cizrnu scedíme a rozmixujeme tyčovým mixérem.

Špenát rozmrazíme, pečlivě z něho vymáčkneme vodu a v případě potřeby ho nasekáme.

Do brambor přidáme cizrnu, špenát, rozmačkaný sýr feta, prolisovaný česnek a ochutíme koriandrem, kmínem, muškátovým oříškem a solí. Mátu a chilli nasekáme nadrobno a spolu s limetovou šťávou přidáme do náplně. Vše důkladně promícháme do husté a jednotné hmoty.

Na vál rozložíme těsto filo, každý plát potřeme rozpuštěným máslem a dáme na sebe. Nepoužívané těsto přikryjte vlhkou utěrkou, protože velmi rychle schne a rozpadá se. Těsto namazané máslem (měli bychom použít asi 6-7 plátů) nakrájíme na dlouhé pásky široké asi 6 cm. Pro všechny případy si připravíme „lepidlo“ z mouky a vody, díky kterému se samosy během pečení nebudou otvírat.

Troubu předehřejeme na 190°C. Na spodní část každého proužku dáme vrchovatou lžíci náplně a spodní cíp těsta přeložíme tak, aby vznikl trojúhelník. Trojúhelníky vytvoříme z celého pruhu těsta. Před posledním trojúhelníkem těsto lehce potřeme moukou a vodou. Hotové samosy také zakryjeme vlhkou utěrkou.

Taštičky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, vložíme je asi na 25 minut do předehřáté trouby a pečeme dozlatova. Podáváme teplé nebo studené, nejlépe se studeným dipem.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka používaná pod licencí Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 2, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905