Recepty Canal+ Domo

Zpět na stránku Canal+ Domo

Pečený květák s karamelizovanou mrkví a česnekovou majonézou

Pečený květák s karamelizovanou mrkví a česnekovou majonézou
Pořad:365 obědů Mariety Marecké 2, epizoda 8
Chod:Oběd
Večeře
Kuchyně:Středoevropská
Vegetariánská a veganská

Ingredience

  • 1 malý květák
  • 1 malá brokolice
  • ½ lžičky kajenského pepře
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička kmínu
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • 2–3 lžíce olivového oleje
  • 3 mrkve
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce sezamových semínek
  • 1 lžička mletého chilli
  • sůl
  • 4 vejce
  • 2 žloutky
  • 3 stroužky česneku
  • cca ½ hrnku olivového oleje
  • cca ½ hrnku řepkového oleje
  • pár kapek citronové šťávy
  • sůl
  • pepř

K servírování

  • petrželka, potočnice, snítka tymiánu, svazek čerstvých ředkviček

Postup přípravy

Květák a brokolici rozdělte na růžičky a asi 10 minut blanšírujte v osolené vroucí vodě. Do vody můžete přidat 1 lžičku cukru.

V dalším hrnci uvařte mrkev nakrájenou na silnější hranolky. Vodu lehce osolte a oslaďte. Zelenina by měla být pevná a křupavá, ne rozvařená.

Vejce uvařte natvrdo a oloupejte. K jídlu můžete vybrat i jinou oblíbenou zeleninu, kterou můžete podávat syrovou, předvařenou nebo pečenou.

V hmoždíři utřete plátky česneku se solí. Přeložte pastu do kuchyňského robotu, přidejte vaječné žloutky a promíchejte, poté postupně přilévejte olivový olej. Ochuťte citronovou šťávou, solí a pepřem. Zatímco se bude zelenina péct, dejte česnekovou majonézu do lednice.

V míse smíchejte kajenský pepř, sůl, kmín a uzenou papriku. Ve směsi obalte předvařené růžičky květáku, pokropte citronovou šťávou a olivovým olejem. Vložte do trouby předehřáté na 190°C a pečte cca 30–40 minut. Plech vyložte pečicím papírem.

Mrkev dochuťte chilli, pokapejte medem a posypte sezamovými semínky. Přidejte ji ke květáku a dopečte společně. Mrkev se peče kratší dobu než květák, cca 15 minut. Na velký talíř připravte zeleninu, vejce a další dobroty jako plátky uzenin, kousky ryb, marinované houby, krevety, pečené brambory, paštiky atd.

Doprostřed dejte misku s aioli a podávejte ozdobené jarní zeleninou a klíčky.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka používaná pod licencí Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 2, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905