Postup přípravy
Kuřecí stehna vložte do hrnce, zalijte je studenou vodou a vařte asi 1 hodinu na mírném ohni. Během vaření odstraňujte z povrchu pěnu.
Mrkev, celer a petržel oloupejte, umyjte a vše vložte do hrnce ke stehnům. Přidejte bobkové listy a nové koření. Vařte, dokud není zelenina měkká. Česnek prolisujte, dejte spolu s máslem do druhého hrnce a osmahněte. 1 stroužek můžete nechat na později, a těsně před podáváním s ním zvýraznit česnekovou chuť polévky. Po chvíli smažení česnek zalijte polovinou vývaru, přidejte sůl, pepř, majoránku a kmín. Přikryjte a vařte asi 10 minut na mírném ohni.
Mezitím připravte krutony. Starý chléb nakrájejte na menší kousky, dejte do misky, pokapejte olivovým olejem, dochuťte solí, pepřem, oreganem a posypte strouhaným sýrem. Důkladně promíchejte, dejte na plech a vložte do trouby předehřáté na 190°C na asi 8–10 minut, dokud nebude chléb zlatohnědý.
Důkladně promíchejte vejce se smetanou, pomalu vlijte do horké polévky a rozmixujte. Odstavte z plamene a podle potřeby dochuťte čerstvě prolisovaným stroužkem česneku, solí a pepřem.
Polévku podávejte s krutony, posypanou strouhaným sýrem a petrželkou.