Recepty Canal+ Domo

Česnekový vývar s krutony

Česnekový vývar s krutony
Pořad:365 obědů Mariety Marecké 2, epizoda 1
Chod:Polévka
Kuchyně:Středoevropská

Ingredience

Polévka

  • 2 kuřecí stehna (přibližně 400–450 g)
  • 1 ½ mrkve cca 200 g
  • 1 petržel cca 150 g
  • kousek celeru cca 80 g
  • sůl
  • pepř
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 6–8 stroužků česneku
  • 1 lžička majoránky
  • velká špetka kmínu
  • 2 lžíce másla
  • 1 vejce
  • ½ hrnku smetany 22 % (cca 120 ml)

K podávání

  • krutony ze starého pečiva
  • strouhaný sýr - asi 1/3 hrnku  
  • olivový olej
  • sušené oregano
  • petrželová nať na posypání

 

Postup přípravy

Kuřecí stehna vložte do hrnce, zalijte je studenou vodou a vařte asi 1 hodinu na mírném ohni. Během vaření odstraňujte z povrchu pěnu.

Mrkev, celer a petržel oloupejte, umyjte a vše vložte do hrnce ke stehnům. Přidejte bobkové listy a nové koření. Vařte, dokud není zelenina měkká. Česnek prolisujte, dejte spolu s máslem do druhého hrnce a osmahněte. 1 stroužek můžete nechat na později, a těsně před podáváním s ním zvýraznit česnekovou chuť polévky. Po chvíli smažení česnek zalijte polovinou vývaru, přidejte sůl, pepř, majoránku a kmín. Přikryjte a vařte asi 10 minut na mírném ohni.

Mezitím připravte krutony. Starý chléb nakrájejte na menší kousky, dejte do misky, pokapejte olivovým olejem, dochuťte solí, pepřem, oreganem a posypte strouhaným sýrem. Důkladně promíchejte, dejte na plech a vložte do trouby předehřáté na 190°C na asi 8–10 minut, dokud nebude chléb zlatohnědý.

Důkladně promíchejte vejce se smetanou, pomalu vlijte do horké polévky a rozmixujte. Odstavte z plamene a podle potřeby dochuťte čerstvě prolisovaným stroužkem česneku, solí a pepřem.

Polévku podávejte s krutony, posypanou strouhaným sýrem a petrželkou.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka vlastněná Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905