Recepty Canal+ Domo

Zpět na stránku Canal+ Domo

Profiterolky se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou

Profiterole s krémem patissiere a čokoládovou polevou
Pořad:Souboj chutí – David vs. Matteo, epizoda 3
Chod:Dezert
Kuchyně:Francouzská

Ingredience

Krém

  • 5 žloutků
  • 6 vrchovatých lžic bílého cukru
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • 500 ml polotučného mléka
  • vanilkový lusk
  • 2 lžíce rumu

Odpalované těsto

  • 75 g polohrubé mouky
  • 125 ml vody
  • 50 g másla
  • 2 vejce

Čokoládová poleva

  • 100 g hořké čokolády (70 % kakaa)
  • 100 ml smetany ke šlehání

Postup přípravy

Těsto
V hrnci přiveďte k varu vodu s máslem a sundejte z ohně. Ihned přisypte mouku a pomocí silikonové stěrky míchejte, až získáte hladké těsto.

Hrnec vraťte zpět na mírný oheň a několik minut těsto míchejte, aby se „osušilo“. Hrnec odstavte a přeložte těsto do velké mísy. Poté postupně přidávejte vejce a neustále míchejte metličkou, dokud nezískáte hladkou a rovnoměrnou hmotu. Hotovou hmotu dejte do cukrářského sáčku a na plech vyložený pečicím papírem tvořte malé větrníčky. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C horkým vzduchem po dobu 25–30 minut. Vyjměte z trouby a nechte vychladnout.
 

Krém
Vanilkový lusk rozřízněte podélně na polovinu a pomocí nože vyškrábněte dužinu. Svařte mléko s vanilkou (s dužinou a luskem dohromady).

Ušlehejte žloutky s cukrem, přidejte škrob a dobře promíchejte. Nalijte 1/3 teplého mléka za stálého míchání do mísy s ušlehanými žloutky, aby se ingredience dobře spojily.

Nalijte hmotu do hrnce a za stálého míchání vařte, dokud krém nezhoustne a nebude připomínat bešamel.

Teplý krém přelijte do misky a promíchejte s rumem. Přikryjte potravinářskou folií tak, aby se dotýkala krému, a nechte úplně vychladnout. Poté ji vložte na 2 hodiny do lednice nebo na hodinu do mrazničky.

Poleva
Nasekejte hořkou čokoládu na malé kousky a vložte ji do misky. V hrnci zahřejte smetanu a přelijte ji do misky s nasekanou čokoládou. Odložte na minutu a pak jemně míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.

Vychlazené profiterolky rozkrojte na půlky. Na spodní část namažte krém a zakryjte horní částí. Polejte čokoládovou polevou.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka používaná pod licencí Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 2, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905