Recepty Canal+ Domo

Zpět na stránku Canal+ Domo

Mandlový dort se šlehačkou

Mandlový dort se šlehačkou
Pořad:365 obědů Mariety Marecké, epizoda 11
Chod:Dezert
Kuchyně:Středoevropská

Ingredience

  • 200 g měkkého másla
  • 75 g hnědého cukru
  • 3–4 lžíce amaretta
  • 150 g mandlové mouky
  • 200 g pšeničné mouky
  • 4 vejce
  • 2,5 lžičky kypřicího prášku
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 1 lžíce medu
  • špetka soli
  • 4 lžíce plátků mandlí

Sirup

  • 200 ml agávového sirupu nebo medu
  • šťáva z 1 citronu

Šlehačka

  • 200 ml studené smetany ke šlehání
  • 2–3 lžíce cukru moučka

Postup přípravy

Máslo a cukr chvíli mixujte v kuchyňském robotu nebo mixéru, přidejte vejce, smetanu, med, mandlovou mouku, pšeničnou mouku, sůl a kypřicí prášek. Rozmixujte do hladké, poměrně husté hmoty. Nakonec přilijte amaretto a ještě krátce mixujte.

Předehřejte troubu na 180°C, těsto vlijte do obdélníkové formy vymaštěné máslem a vysypané strouhankou nebo dno formy vyložte pečicím papírem. Uhlaďte horní část dortu, posypte ji mandlemi a pečte asi 25–35 minut. Hotové těsto poznáte podle suché špejle.

10 minut před vyjmutím těsta z trouby připravte sirup. Nalijte agávový sirup a citronovou šťávu do hrnce. Zahřívejte asi 5 minut, dokud sirup nezhoustne. Dort vyjměte z trouby, propíchejte ho špejlí a polijte teplým sirupem. Nechejte minimálně 2 hodiny vychladnout.

Smetanu vyšlehejte s cukrem a nechejte v lednici. Při servírování jí dort ozdobte

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka používaná pod licencí Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 2, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905