Recepty Canal+ Domo

Zelenina v tempuře

Zelenina v tempuře
Pořad:365 obědů Mariety Marecké, epizoda 13
Chod:Oběd
Večeře
Kuchyně:Orientální
Vegetariánská a veganská

Ingredience

  • 1 cuketa
  • 4 žampiony
  • 1 batát
  • 4–6 růžiček brokolice
  • 250 g pšeničné mouky + k obalení zeleniny
  • 1 lžička soli
  • 1 vejce
  • cca 500 ml velmi studené vody (nejlépe v kostkách ledu)
  • olej na smažení

Omáčka 1

  • 1 rajče, oloupané
  • ½ hrnku sladkokyselé chilli omáčky
  • cca 1 lžička strouhaného čerstvého zázvoru

Omáčka 2

  • ¼ hrnku sójové omáčky
  • ¼ hrnku omáčky mirin (nebo rýžového vína + 1–2 lžičky cukru)
  • 1 lžička wasabi

 

Postup přípravy

Připravte omáčku č. 1. Oloupané rajče vložte do kuchyňského robotu, přidejte chilli omáčku, zázvor a rozmixujte na pastu. V případě potřeby přidejte trochu vody. Cukety překrojte na polovinu a nakrájejte na dlouhé proužky, žampiony a batáty na tlusté plátky a brokolici rozdělte na menší růžičky. Zeleninu obalte v mouce a odložte. Ve woku rozehřejte olej a připravte těsto.

Metličkou smíchejte studenou vodu s celým vejcem, dochuťte solí a postupně přidávejte mouku. Občasné hrudky mouky nevadí.

Na rozpálený olej lijte tenkým proudem trochu těsta. Pomocí vařečky proud těsta přerušujte tak, aby do tuku padaly velké kapky.

Poté batáty obalené v mouce namočte do těsta. Pomocí děrované lžíce sesbírejte křupavé kousky těsta a přidržte je na okraji woku. Přidejte plátky batátu a přilepte na ně co nejvíce křupavých kousků. Stejným způsobem připravte další zeleninu. Nevkládejte do woku příliš mnoho zeleniny najednou, aby se nesnížila teplota oleje, která by měla být mezi 180°C a 185°C.

Smaženou zeleninu osušte na papírové utěrce. Smíchejte ingredience na omáčku č. 2. Teplou, křupavou zeleninu podávejte s připravenými omáčkami.

© 2020 Canal+ Luxembourg S. à r.l. - Všechna práva vyhrazena
Skylink® je obchodní značka vlastněná Canal+ Luxembourg S. à r.l.
se sídlem Rue Albert Borschette 4, L-1246 Luxembourg
R.C.S. Luxembourg: B 87.905