Sport

Kde nestačí síla, pomůže ještě větší síla. Vítejte ve světě strong manů

Strongman Champions League – sport
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Nepředvádějí kouzla s míčem na Santiago Bernabeu, neběhají ladně po greenu v All England Clubu a ani nedávají stovku pod deset vteřin. Zato mají pořádnou páru.

Jsou nejsilnějšími muži světa a od roku 2008 mají svou vlastní, osobitou a v neposlední řadě velmi prestižní soutěž, Strongman Champions League. Tu tvoří šestnáct kol po celém světě, ve kterých se utkávají jednotliví sportovci na cestě do velkého finále, které určí vítěze dané sezony, držitele titulu mistra světa.

Historie siláckých soutěží ovšem sahá do mnohem dávnějších dob. Již v roce 776 před n.l. se na pomezí řecké mytologie pojí s těmito disciplínami jména jako Hérakles, Goliáš či Milón z Krotónu. V historii Islandu pak můžeme jmenovat siláka Orma Storolfssona a postupem času se dostáváme do Skotska a Highland Gatherings kolem roku 1820.

Strongman Champions League, jak ji známe dnes, je nejslavnější soutěží v daném odvětví a jejím cílem je překonávat lidské limity a ukázat veřejnosti, jak silná dokáže být lidská bytost. Zároveň se vždy snaží usilovat o co nejférovější průběh se srozumitelnými pravidly jak pro veřejnost, tak pro samotné sportovce.

Každý soutěžící se může zúčastnit maximálně deseti podniků v sezoně, čímž se udržuje konkurenceschopnost všech účastníků. Soutěží se ve 24 disciplínách, které dokonale prověří sílu a odhodlanost jednotlivých borců.

Jednou z těch nejtradičnějších je Atlas Stone. Kulaté balvany odstupňované svou vahou jsou na čas přenášeny z daného místa na platformu ve výši ramen, přičemž počáteční kámen váží kolem dvaceti kilogramů a nejtěžší mohou vážit až ke dvěma stům kilo. Divácky velmi oblíbená je také disciplína Car Carry, tedy manipulace se skutečnými auty.

Během patnáctileté historie si soutěž logicky vytvořila celé portfolio neuvěřitelných světových rekordů. Jeden z nejúspěšnějších siláků historie, Litevec Zydrunas Savickas, který mimochodem dokázal vyhrát 44 závodů Champions League, v roce 2014 v Německu zvedal deadliftem 350 kg, a to hned v jedenácti opakováních. Polák Kryzstof Radzikowski v roce 2016 v Curacau dokázal vrhnout čtrnáctikilovou kouli do dálky téměř 11 metrů.  

O rok později dokázal Slovinec Matjaz Belsak v Dumbbell pressu s jednoruční činkou zdvihnout 102,5 kg, a to hned v devíti opakováních. Lidské limity opravdu jako by neznaly hranic. Za těmito výkony je ovšem neskutečná dřina a roky odříkání.

Na stanicích Sport1 a Sport2 se nyní můžete těšit na 48 padesátiminutových epizod, mapujících klíčové sezony posledních let.

Strongman Champions League

Sport
Foto Getty Images
Sport 1 HD a Sport 2 HD sobota 12. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC