Sport

Boxerský hit jara, hvězdný Lomačenko prahne po titulu

Box – sportovní pořad
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD na skylink Live TV Sledovat

Vasilij Lomačenko, jeden z nesporných velikánů moderního boxu, se opět vrhne do ringu a poblázní fanoušky po celém světě. 12. května se utká s Georgem Kambososem o titul mistra světa v lehké váze IBF.

Lomačenko je dvojnásobný zlatý olympijský medailista z Pekingu 2008 a z Londýna 2012. Svůj první světový titul získal již ve svém třetím profesionálním zápase, stal se mistrem světa ve třech váhových kategoriích a sjednotil tituly v lehké váze. Nyní je velkým národním hrdinou. A to nejen kvůli boxu. Krátce po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu bez váhání přerušil svou boxerskou kariéru a vydal se bránit vlast. Stal se členem jednotky teritoriální obrany ve svém rodném městě Bilhorod-Dnistrovskyj u Oděsy. Tehdy svůj červnový souboj s Australanem Georgem Kambososem o titul vzdal, ale z ušlechtilých důvodů.

Lomačenko se vracel na výsluní složitě, utrpěl nečekanou porážku s Teofimem Lopezem, ale poté dosáhl působivých vítězství nad Richardem Commeym a Jamainem Ortizem. V jednom z největších zápasů roku 2023 bojoval s Devinem Haneyem o titul v lehké váze. Prohrál vinou dodnes sporného bodového rozhodnutí. Slavný „Loma“ je připraven získat svůj titul zpět.

Souboj s Kambososem slibuje parádní podívanou. Australan je známý svou zarputilostí a odhodláním. Navíc bude mít domácí publikum na své straně. Bude se jednat o fascinující bitvu dvou rozdílných stylů. Cíl je ale pro oba borce stejný. Zvítězit a stát se šampionem.

Kambosos se stal držitelem tří pásů, když v roce 2021 šokoval Teofima Lopeze. Jediným mužem, který proti němu od té doby uspěl, je právě Devin Haney v boji o titul v roce 2022 a poté nad ním zopakoval vítězství i v následné odvetě.

Podle Lomačenka jsou však jejich boje se stejným soupeřem Haneyem odlišné. Zatímco ten jeho vnímá jako křivdu, kdy dodnes prohru nepřijal, Kambosos dle jeho slov prohrál oba zápasy zaslouženě. Kambosos se ze svých porážek s Haneyem oklepal a minulý rok porazil silného Maxiho Hughese.

Čeká nás strhující souboj mezi Lomačenkem, který se už na amatérské úrovni pyšnil neuvěřitelnou bilancí 396 výher a jediné porážky, a Australanem Kambososem, který je o pět let mladší a v posledních letech se pevně drží v elitní desítce světových boxerů lehké váhy. Buďte u toho v noci z 11. na 12. května od 04:00 na Sport1.

Lomačenko vs. Kambosos

Sport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD sobota 11. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC