Sport

Bitva tří gigantů

Saudi Arabian Grand Prix – sportovní pořad
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Dokáže Red Bull obhájit titul? Má Ferrari konečně na to být nejlepší? A zvládne se Mercedes zmátořit po loňském přešlapu? Nebo třeba někdo překvapí? 

Formule 1 se těší největší popularitě od začátku živých televizních přenosů. Pryč jsou léta dominance Mercedesu, která už se pomalu začala obracet v krizi samotného seriálu. Sezóna 2021 ale vše obrátila vzhůru nohama. O titulu se rozhodlo v posledním okruhu poslední velké ceny toho roku. Max Verstappen získal titul, který pak dokázal o rok později už pohodovějším způsobem obhájit.

Red Bull byl v průběhu loňského roku opravdu nejlepším autem. Jeho formule fungovala skvěle na různých typech okruhů – pomalých nebo rychlých. Ferrari nejenže dělalo strategické chyby během závodů, ale potýkalo se s velkou nespolehlivostí. A Mercedes? Ten se konstrukční chybou při návrhu své formule odsoudil k trápení. Tři velké ceny vyhrálo Ferrari, jinak vše padlo do rukou Red Bullu.

Jenomže letos to může být hodně jinak: Mercedes se poučil ze svých chyb a pro rok 2023 navrhl o hodně lépe fungující auto. Ferrari vyměnilo ředitele týmu, zapracovalo na spolehlivosti a očekává se zlepšení strategických a taktických rozhodnutí. Proti tomu Red Bull doplatí na jedno nové pravidlo a jednu penalizaci. Jak?

Ve formuli 1 totiž platí systém vývojových bonusů a hendikepů. Ten, komu se dařilo, bude mít omezené kapacity aerodynamického tunelu a počítačových simulací. Naopak tým, kterému se nedařilo, jich dostane víc. Znamená to, že vítězný Red Bull má výrazně méně vývojových kapacit než poslední Williams. A tyhle kapacity byly ještě dále poníženy jako trest za překročení rozpočtových stropů v sezóně 2021! Red Bull totiž nedodržel finanční limit, který byl pravidly zaveden v roce 2021, a jako trest přišlo ještě další omezení vývojových kapacit. Znamená to, že Red Bull nemůže auto během roku ladit v takové míře jako soupeři.

Letos formule 1 navštíví celkem 23 lokalit. Největší letošní novinkou bezesporu bude velká show v Las Vegas na konci listopadu. A významnou zprávou je skutečnost, že se na šest rozšiřuje počet takzvaných Sprintů: víkend, kdy se jede kvalifikace už v pátek a v sobotu mimořádný extra závod. Letošní sezóna tak nabízí celkem 29 formulových závodů, a k tomu jako přílohu 28 závodů formule 2 a 20 závodů formule 3. Vše živě na programech Sport 1 HD a Sport 2 HD.

Saudi Arabian Grand Prix

Sport
Foto GETTY IMAGES
Sport 1 HD a Sport 2 HD neděle 5. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC