Film / seriál

Miluj bližního svého

Miluj bližního svého
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Určitě jste už někdy přemýšleli, jaké to musí být čekat na smrt ve vězení. Co se asi honí takovým lidem hlavou a jací vůbec jsou?

Oscarová Susan Sarandon a charismatický Sean Penn se sešli v dramatu natočeném podle knižního bestselleru vyprávějícím reálný příběh z vězení. Film, který vás donutí přemýšlet o vině a trestu, se odehrává v neosobním a chladném prostředí, ale zaručeně vás chytne za srdce. Sestře Helen (Sarandon) se totiž podaří dostat pod kůži cynickému a brutálnímu vrahovi Matthewovi (Penn) a vznikne mezi nimi velmi zvláštní vztah.

Helen Prejean pracuje v poměrně nebezpečné čtvrti a jednoho dne obdrží dopis od vězně, který ji žádá o návštěvu – prostá žádost a na ni jednoduchá odpověď, Helen se rozhodne do věznice zajít. Matthew Poncelet byl spolu s dalším mužem odsouzen za znásilnění a vraždu dvou mladých lidí. Helen o něm z počátku příliš informací neměla, všechno si musela postupně poskládat, stejně jako jeho obraz. Když totiž přišla do vězení poprvé, viděla Matthewa skrze mříže. A nebyl to pěkný pohled – nepřirozeně bledý muž s bradkou vyvolával spíš zděšení než soucit. „Vy a já máme něco společného, ​​oba žijeme s chudými.“ Touto větou Helen svého nového „klienta“ odzbrojila a odstartovala strastiplný příběh.

Podle běžných hollywoodských zákonitostí bychom měli několik možností, jak se vše vyvine: (1) Vězeň je opravdu nevinný a sestra Helen ho bude obhajovat tak přesvědčivě, až vyhraje; (2) Zamilují se do sebe, Matthewovi se podaří utéct a žijí šťastně až do smrti; (3) Helen se podaří zázrak a Matthew se obrátí na víru, velebí Krista a pokorně přijme svůj osud. Nic z toho se však nestane.

Herecké výkony v tomto filmu jsou mimo jakékoliv škatulky a kategorie, což znamená, že Sarandon a Penn jsou jedním slovem úžasní. Helen a Matthew jsou v jejich podání naprosto přirození, nemáte pocit, že někoho podobného jste viděli už v nějakém dalším filmu, nebo že by se drželi konvencí. Penn jen potvrzuje, že patří k těm nejlepším hercům své generace, a Sarandon se Helen jednoduše stala.

Režisér Tim Robbins se Mrtvým mužem jakoby odstřihl od své předchozí tvorby, ocitl se na úplně jiném levelu, protože tohle není klasický film, jak jsme zvyklí, je to filozofie přenesená na plátna kin. Je to tedy přesně ten druh filmu, který nám kazí zážitky a dojmy z jiných, protože odhaluje, jak je většina filmů konvenčních, neosobních a někdy i povrchních. Na Mrtvého muže jen tak nezapomenete.

Zajímavost

Když oznámili sestře Helen, že ji ve filmu bude hrát slavná herečka z Thelmy a Louise (1991), chtěla se s ní setkat. Když Susan Sarandon potkala, řekla: „Díky Bohu, je to Louise.“

 

Mrtvý muž přichází

Film / seriál
Hodnocení FDB 83,6 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Tim Robbins

Obsazení Susan Sarandon, Sean Penn, Robert Prosky, Raymond J. Barry, R. Lee Ermey, Celia Weston, Lois Smith

Délka 122 min.

Rok 1995

Film+ pondělí 25. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC