Film / seriál

Když vaše žena není, za koho ji máte

Fargo – 5. řada kriminálního seriálu
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Kritikou i diváky velmi ceněný krimiseriál Fargo se dočkal již páté řady. Její uvedení v loňském roce přineslo nadšenou odezvu fanoušků. Diváci ji teď mají možnost zhlédnout na kanálu AMC.

Kritikou i diváky velmi ceněný krimiseriál Fargo se dočkal již páté řady. Její uvedení v loňském roce přineslo nadšenou odezvu fanoušků. Diváci ji teď mají možnost zhlédnout na kanálu AMC.

Pátá řada úspěšného krimiseriálu Fargo přináší opět to, co na něm diváci milují. Napětí, drsné scény, černočerný humor, ale hlavně rozmanitost jednotlivých postav, které si buď zamilujete, nebo budete nenávidět. Příběh se odehrává v Minnesotě a Severní Dakotě v roce 2019. Hlavní postavou je tentokrát na první pohled typická středostavovská žena v domácnosti Dorothy „Dot“ Lyonová (Juno Temple), která má ale v hloubi duše velká tajemství. Vedla život, ke kterému se určitě nechce vracet. Jenže jsou lidé, kteří na ni a její minulost zapomenout nehodlají a všechno staré a špatné vytahují na povrch. Hlavně šerif Severní Dakoty Roy Tillman (Jon Hamm), který po Dorothy pátrá jako slídící pes. Po jeho boku stojí oddaný, ale totálně neschopný syn Gator (Joe Keery). Aby honící smečka byla kompletní, nelze nezmínit skvělého Sama Spruella v postavě tajemného a záhadného tuláka. A nesmíme zapomenout na Dotinu tchýni (Jennifer Jason Leigh), tu byste doma opravdu nechtěli. To je v kostce obsazení a dějová linka příběhu, která vás bude provázet po deset epizod.

Juno Temple – hvězda, která září čím dál víc

Jak už jsme zmínili, jednotlivé postavy jsou velmi důležité, ale dá se říci, že nad všemi ční „tygřice“ Dot v podání neodolatelně křehké Juno Temple. A to, co ona předvádí ve své roli, opravdu stojí za podívanou. Tato britská herečka není českým divákům neznámá. Ve výborném seriálu Vinyl z prostředí hudebního průmyslu si zahrála důležitou roli asistentky šéfa a A&R oddělení, která touží být hledačkou hudebních talentů. V dnes již kultovním komediálním seriálu Ted Lasso se skvěle zhostila role sportovní marketingové expertky. Z filmů zmiňme alespoň Královu přízeň nebo Tři mušketýry, ve kterých si zahrála po boku Natalie Portman, Scarlett Johansson nebo Madse Mikkelsena.

Je to vlčice v ovčím rouchu.
tchýně o Dot

Je zřejmé, že tato herečka je momentálně na výsluní, ale je také jasné, že její kariéra tímto nabírá na obrátkách.

Trocha historie nikoho nezabije

První série Farga z roku 2014, kterou má, stejně jako ty následující, na svědomí producent a scenárista Noah Hawley, svou poetikou a některými událostmi navazovala na tvorbu bratrů Coenů a na jejich kultovní film Fargo z roku 1996. Ostatně oba bratři byli nápomocni i u nových scénářů první série. Povedlo se jim navázat na atmosféru filmu, ale jinak jde o zcela nový počin. Hlavní roli zde skvěle zahrál Martin Freeman. Že se série povedla dokazují nejen ohlasy diváků, ale i mnohá ocenění v čele s Emmy a Zlatými glóby. A jak už to bývá po úspěšné sérii přichází další. Stejně tak i zde zůstal osvědčený scénář a každá série má svůj ucelený příběh. Jedná se tedy o kolekci volně provázaných minisérií, z nichž ta první byla zasazená do let 2006 a 2007. Druhá řada šla ještě hlouběji do minulosti, až do roku 1979. Ve třetí pak přišel skok do současnosti, do let 2010 a 2011, a čtvrtá pozvala diváky do 50. let dvacátého století.

Pátá série se usadila v roce 2019 a nutno říci, že kritici i diváci ji oceňují jako jednu z nejlepších. Řadí ji hned za sérii první, někteří i na první místo. Prostě a jasně, Fargo č. 5 rozhodně stojí v kategorii „nutno vidět“.

Juno Temple (* 21. července 1989)

Juno se narodila ve Velké Británii do rodiny producentky a režiséra. Před kamerou se objevila už v osmi letech ve francouzském snímku Vigo: Passion For Live. Její otec ho režíroval a matka produkovala. Pravděpodobně i díky rodičům pak dostala i další role ve filmech Pandaemonium nebo Pokání. Nicméně ve všech dokázala, že v ní něco je a hrát rozhodně umí. Což vehementně dokazuje po svou dosavadní kariéru. Nejvíce slávy jí v poslední době přinesla právě pátá řada seriálu Fargo a její role marketingové manažerky ve třech řadách seriálu Ted Lasso.

Fargo, 5. řada

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto AMC, profimedia.cz

Režie Noah Hawley, Donald Murphy…

Obsazení Juno Temple, Jon Hamm, Jennifer Jason Leigh, Joe Kerry, Sam Spruell, David Rysdalh, Dave Folley…

Délka 10 × 43–56 min.

AMC pondělí 4. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC