Film / seriál

Pokání: Film jako román

Pokání
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Máte rádi velkolepé příběhy plné osudových citů? Specialistou na adaptace klasické literatury je britský režisér Joe Wright.

Píše se rok 1935 a v zámožné rodině na anglickém venkově vyrůstá třináctiletá Briony v podání Saoirse Ronan. Je dětinsky zamilovaná do mladého zahradníka Robbieho, stane se však svědkem sexuálního sblížení mezi ním a její starší sestrou Cecilií (Keira Knightley). Řetězec nedorozumění vyvrcholí obviněním ze znásilnění a nadaný mladík místo na lékařské fakultě končí ve vězení.
Incident však zničí život i Cecilii, která Robbieho bezhlavě milovala. Zavrhne svoji rodinu a odstěhuje se do Londýna, kde se živí jako zdravotní sestra. Mezitím Robbie výměnou za zkrácení trestu narukoval do armády a bojuje proti Němcům, postupujícím Francií. Když Briony dozraje a uvědomí si, co napáchala, rozhodne se svojí vině postavit. Možná už je ale pozdě.  

Z knihy na plátno

Drama Pokání vychází ze stejnojmenného románu britského spisovatele a scénáristy Iana McEwana, který časopis TIME zařadil do stovky nejdůležitějších děl anglickojazyčné literatury posledních sta let. Točit podle rozsáhlých knižních předloh se ostatně zdá být specialitou teprve dvaačtyřicetiletého režiséra Joea Wrighta.
V roce 2005 na sebe poprvé významněji upozornil adaptací Pýchy a předsudku Jane Austenové, a posledně plnila kinosály jeho Anna Karenina. V obou filmech stejně jako v Pokání účinkuje Keira Knightley, která vešla do diváckého povědomí díky sérii Piráti z Karibiku, ovšem teprve charakterní role ve Wrightových filmech pro ni znamenaly skutečný vstup do první herecké ligy.
Co by na Wrightovu originálně pojatou Annu Kareninu řekl Tolstý, to se asi už nedovíme. Ian McEwan se však nechal slyšet, že „trochu to připomíná demolici, převedení sto třiceti tisíc slov z knížky na pětadvacet tisíc slov scénáře.“ Nutno ovšem říci, že byl s výsledkem velmi spokojen, což se autorům románových předloh stává jen zřídkakdy. 

Válka jinak

V případě Pokání to ovšem není nijak překvapivé. Wright doplnil již tak silný původní příběh řadou neokoukaných zvukových a obrazových nápadů. Jeho oblíbenou technikou jsou nekonečné záběry, kdy střihače nepustí ani k vyloženě akčním pasážím. Výsledek je často ohromující: více než pětiminutovou scénu útěku anglických vojáků z Francie za kanál La Manche nejspíš jen tak nezapomenete.
Wrightovy válečné scény se obejdou bez hektolitrů krve a vyhřezlých střev, co do dramatičnosti ale překonávají naprostou většinu hollywoodské produkce. Není se tedy čemu divit, že Pokání vedle dvou britských cen BAFTA či dvou Zlatých Glóbů získalo také jednoho Oscara za hudbu a hned šest dalších nominací v kategoriích nejlepší film nebo nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli pro Saoirse Ronan. Jistě jen těsně Wrighta minula také soška za nejlepší adaptovaný scénář.

Pokání

Film / seriál
Hodnocení FDB 81.3 %
Foto FilmBox

Režie Joe Wright

Obsazení Keira Knightley, James McAvoy, Romola Garai, Saoirse Ronan, Brenda Blethyn, Vanessa Redgrave, Juno Temple

Délka 123 min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC