Film / seriál

Jeden bláznivý Večírek

Jeden bláznivý Večírek
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Peter Sellers možná není tak známé jméno, ale co inspektor Clouseau? Už tušíte, že půjde o bláznivou komedii?

Představte si Mr. Beana na hollywoodském večírku v luxusní vile. Způsobil by nějakou katastrofu a po anglicku se vypařil. Ale indický herec Hrundi (Sellers) se každou katastrofu snaží napravit… Což nevede k ničemu jinému než k další katastrofě. Bláznivá komedie, kde pády, rozbité nádobí, lidé shazovaní odkudkoli a domácí neustále končící v bazénu, nenechá vaši bránici ani na vteřinu vydechnout. Humor ve stylu klasických grotesek je jednoduchý, ale osvěžující a Sellers je jedním slovem neuvěřitelný.

Kdo si myslíte, že jste?
V Indii si nemyslíme, že někdo jsme. My VÍME, kdo jsme.

Na snobském večírku v honosné vile se sejde hollywoodská smetánka, včetně režiséra, který indickému herci sliboval naprostý konec kariéry. Hrundi totiž zničil zásadní filmovou scénu ještě před tím, než se rozjely kamery, čímž málem odsoudil k záhubě celý film a v podstatě i svůj hollywoodský sen. Proto ho potěší pozvání na závěrečný večírek, kde jak doufá, vše napraví. To se mu sice nepodaří, ale aspoň díky němu prožijí další herci, dokonce i guvernér a jedno malé slůně, nezapomenutelnou noc.

Poté, co se stal jedním z nejoblíbenějších filmových komiků, hlavně zásluhou filmů jako jsou Dr. Divnoláska (1964) a Růžový panter (1963), upevnil Sellers svou pozici geniálního komedianta v bláznivé komedii Blakea Edwardse Večírek. Film šetří se scénářem (prý měl jen 65 stran) a těží spíš ze situační komiky a hereckých improvizací. Na jednu stranu platí, že v jednoduchosti je síla, na druhou stranu zamrzí, že Sellers nedostal více replik. V českém dabingu to není až tak znatelné, ovšem v anglickém originále si hraje na cizince skvěle. Používá jen několik základních frází s patřičným přízvukem a působí jako student prvního semestru angličtiny pro začátečníky.

Svou neohrabaností mu směle konkuruje opilý číšník (Steve Franken) a občas není úplně jednoduché rozhodnout, kdo za nastalou katastrofou vězí, jestli Hrundi, nebo číšník. Jejich „střety“ však jednoznačně patří k nejvtipnějším scénám.

Blake Edwards prý původně chtěl natočit němý snímek jako za starých časů, proto je ve filmu takové množství scén, jež by klidně obstály i bez zvuků i ruchů (kupříkladu příchodová scéna, kdy Hrundi zjistí, že má na botě bláto a snaží se ho všemožně zbavit). Ačkoli vše může působit jako vtipný řetězec zcela absurdních situací, Edwards pracuje s věcmi, které zažil snad každý smrtelník. Schválně, kolikrát jste se už ohnali rukou a něco nechtěně rozlili nebo rozbili. Určitě také znáte onen zdvořilý úsměv, když čekáte na toaletách a vyslechnete cizí rozhovor. Podobných situací je ve filmu plno, a tak Večírek není jen bláznivou komedií, ale vlastně takovým snímkem ze života. Ze života, který je třeba brát s nadhledem a úsměvem.

Večírek

Film / seriál
Hodnocení FDB 81,9 % Hodnocení redakce
Foto Film+

Režie Blake Edwards

Scénář Blake Edwards, Frank Waldman

Obsazení Peter Sellers, Claudine Longet, Denny Miller, Gavin MacLeod, Steve Franken, Marge Champion, Fay McKenzie

Délka 95 min.

Rok 1968

Film+ pondělí 24. 9. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC