Film / seriál

Překvápko z vesmíru

Evoluce – sci-fi komedie
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Vývoj živočišných druhů trvá miliony let, od jednobuněčných organismů až k nám lidem, to je evoluce.

Co takhle si vše zkrátit a zkusit prožít evoluci v několika dnech. Nemožné? Kdepak! Když ve filmu Evoluce do arizonské pouště dopadne meteorit, způsobí to pozdvižení. Jenže to ještě nikdo netuší, že tento meteorit rozpoutá vesmírnou evoluci přímo na naší planetě. Obsahuje totiž zárodky vesmírných organismů, kterým se na Zemi velmi dobře daří. Výborné komedii kraluje trojice herců coby nedobrovolných výzkumníků v první linii David Duchovny, Orlando Jones a Seann William Scott, společně s Julianne Moore, o jejímž komediálním talentu jste možná neměli ani tušení. 

Vesmírní Ghostbusters

Ivan Reitman má poměrně jasný režijní rukopis. Není náhoda, že stojí také za úspěšnou sérií Krotitelé duchů a ujal se i režie Evoluce. Občas je to prostě vidět, ať už jde o příšery, které si vyloženě libují v upouštění plynů, nebo o hlavní hrdiny ocitající se ve střevech vetřelců. Ale tyhle vtipy prostě fungují a Reitman to ví. 

Pojďme namydlit nějaké vetřelce!

Pro partičku nesourodých zachránců naší planety je asi nejcharakterističtější, že téměř vše, na co sáhnou, se pokazí. I tak dokážou prakticky nemožné a zachrání lidstvo před vesmírnou evoluční invazí. Harry Block (Orlando Jones) a Ira Kane (David Duchovny) tvoří výborný pár. Ani jeden za sebou nemá oslňující kariéru, přesto jako jediní dokážou přijít na to, co se v Arizoně vlastně stalo a jaké to zřejmě bude mít následky. Co na tom, že jim nikdo nevěří a ani armáda není schopná vesmírné příšery zastavit. Věční smolaři to nakonec dokážou sami. Tedy za vydatného přispění doktorky Allison Reed (Julianne Moore), jejíž charakteristickou vlastností je, že neustále zakopává a padá. Přijde vám to všechno už okoukané a předvídatelné? Možná, ale Evoluce má zvláštní kouzlo, snad právě díky této jednoduchosti, že všechno spolu hraje, všechno do sebe zapadá a vy se můžete jen a jen smát. 

Samozřejmě skvělým tahem bylo obsazení Davida Duchovného, který si po Aktech X dělal sám ze sebe i z úspěšného seriálu srandu. A opět, i tohle zafungovalo na jedničku. Evoluce v Evoluci sice často neprobíhá úplně ideálně, tvorové se vyvíjejí spíš podle toho, jakou příšeru zrovna hrdinové potřebují, aby se děj pohnul dál, ale nesledujeme vědecký dokument. 

Evoluce je prostě komedie s vtipnými hláškami a byť od jejího uvedení uběhlo už dvacet let, i speciální efekty mají pořád něco do sebe.

Evoluce

Film / seriál
Hodnocení FDB 69,7 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz

Režie Ivan Reitman

Scénář David Diamond, David Weissman, Don Jakoby

Obsazení David Duchovny, Julianne Moore, Orlando Jones, Seann William Scott, Ted Levine, Ethan Suplee, Michael Bower

Délka 104 min.

Rok 2001

Film+ neděle 28. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC