Film / seriál

Démoni minulosti

Démoni minulosti
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na skylink Live TV Sledovat

Skandinávie je královnou temných kriminálek a Norsko dává nyní se svým seriálem Bez poskvrny hlasitě najevo, že ji z trůnu jen tak někdo nesesadí.

Poklidnou atmosféru a bezchybnou pověst norského městečka Lilfjord narušila vražda středoškolačky Karine, za jejíž smrt byl nakonec odsouzen její tehdejší přítel Aksel Borgen. Po roce vězení byl zproštěn obvinění, v očích obyvatel ale i přesto pořád zůstal vrahem, a proto se rozhodl Lilfjord opustit. Pro svůj nový začátek si zvolil nové příjmení Nilsen i místo bydliště, Norsku tisíce kilometrů vzdálenou Malajsii, kde založil rodinu a podařilo se mu uspět ve velké obchodní firmě, která mu nyní nabídla zajímavou příležitost – zachránit před bankrotem společnost vyvíjející technologii solárních článků Solar Tech. Jedinou vadou na kráse této pro kariéru ideální nabídky je fakt, že firma sídlí… ano, hádáte správně, v Akselově rodném městečku. A majitelem není nikdo jiný než rodina zavražděné dívky.

Návrat domů není nikdy jednoduchý, obzvlášť, když máte přes celé čelo napsáno vrah a nikdo z obyvatel vám nevěří, že jste nevinný. Ani po dvaceti letech nebyla minulost zapomenuta a Akselův příjezd otevírá staré rány a je důvodem mnoha konfliktů. Solar Tech je totiž základním kamenem byznysu ve městě a jeho záchrana je pro spoustu lidí životně důležitá. Majitelé společnosti Hasteensovi tak stojí před těžkým rozhodnutím, zda se nechat dál užírat záští a firmu raději prodat, nebo dovolit údajnému vrahovi Karine, mimo jiné schopnému finančníkovi, aby jim pomohl. Členové rodiny nejsou v názorech na prodej jednotní, Eva, šéfka firmy a matka rodu, Aksela nenávidí, ostatní myslí spíše na svou budoucnost. Situace se postupně komplikuje a Aksel si uvědomuje, že jeho návrat bude mít následky nejen pro celé městečko, jeho starou i novou rodinu, ale i pro něho samotného. Otázka, na kterou se v průběhu let snažil nemyslet, se totiž začíná objevovat s úpěnlivou naléhavostí – kdo opravdu zavraždil Karine?

Režisér Rune Denstad Langlo spolu se svým hereckým týmem, do kterého patří Nicolai Cleve Broch, Lena Endre, Ingar Helge Gimle a Susanne Boucher, dokazují, že seveřané, v tomto případě Norové, krimi dramata prostě umí. Detektivní linka se mísí se sondou do života lidí zničených ztrátou svého blízkého. Tématem seriálu Bez poskvrny je i pocit viny, touha po pomstě i víra v usmíření. Jak už u skandinávské krimi bývá zvykem, nechybí (kromě zajímavé zápletky, samozřejmě) postupné odhalování minulosti, podmanivá atmosféra a překvapivé rozuzlení, bonusem jsou pak krásné záběry norské přírody.

Dánské a švédské krimi

Tyto dvě země za svým norským sousedem v žádném případě nezaostávají, právě naopak.

Wallander

Kurt Wallander (Krister Henriksson) šéfuje kriminalistickému oddělení v Ystadu v jižním Švédsku. Každý den se zabývá vyšetřováním vražd a vyslýcháním podezřelých, do své práce je maximálně ponořen a jeho mnohdy neotřelý přístup vede k efektivním výsledkům. Jeho osobní život je ale na nule, manželka ho opustila a mimo práci se kromě své dcery s nikým nevídá. Každý díl nabízí promyšlenou zápletku, jako námět k seriálu posloužila série knih švédského spisovatele Henninga Mankella o detektivovi Wallanderovi.

Ti, co vraždí

Hlavními hrdiny jsou kriminální komisařka Katrina Ries Jensen (Laura Bach) a forenzní psychiatr Thomas Schaeffer (Jakob Cedergren), kteří se jako členové zvláštní kodaňské policejní jednotky specializují na sériové vraždy. Případy, které řeší, se ale těm běžným vymykají, jejich motivy jsou mnohem závažnější a děsivější a vrahové jsou brutální se zvrácenými fantaziemi. Vyšetřovatelé se musí vcítit do pachatelovy šílené mysli, protože jedině pochopením jeho uvažování získávají šanci na jeho dopadení. Seriál byl tak úspěšný, že se v Americe dočkal remaku s názvem Those Who Kill.

 

Bez poskvrny

Film / seriál
Hodnocení redakce
Foto FilmBox

Režie Rune Denstad Langlo

Scénář Anna Bache-Wiig, Siv Rajendram Eliassen, Jarl Emsell Larsen

Obsazení Nicolai Cleve Broch, Lena Endre, Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Tobias Santelmann

Délka 10× 45 min. min.

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC