Film / seriál

Až na vrchol

Romantický film Teorie létání
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na skylink Live TV Sledovat

Každý občas sníme o naprosté volnosti. Každý občas děláme totální šílenosti. Ale jen někteří dokážou obojí spojit dohromady.

V tragikomickém romantickém příběhu Teorie létání spojí osud dohromady dva odlišné, a přece v něčem podobné lidi. Richard (Kenneth Branagh) je letec tělem i duší a možná by byl dokonce raději pták než člověk. Jeho vášeň pro létání ho však dostane do potíží, které vyvrcholí trestem veřejně prospěšných prací. V rámci nich se musí starat o mladou ženu upoutanou na vozík (Helena Bonham Carter). Tato nesourodá dvojice se musí naučit společně fungovat a kdo ví, možná nakonec najdou víc než jen společnou řeč. 

Peníze jsou prostředkem k dosažení cíle. Sex je tímto cílem

Teorie létání se kromě nezvyklého přátelství věnuje ještě jednomu tématu, a to sexualitě. Na tom není nic zvláštního, jenže tady se jde přímo na věc. Jane patří k nejtěžším případům vozíčkářů, nemůže se hýbat ani mluvit, vše za ni obstarávají přístroje. Přesto je to velmi živá mladá žena, která touží po lásce, a to nejen platonické. Má totiž také své sexuální potřeby. A tak svého nového „opatrovníka“ Richarda na jednom z prvních setkání překvapí přímou otázkou, zda by ji mohl zbavit panenství. 

Nedotknutelní v sukních

V poslední době se filmů na obdobné téma objevilo víc. K těm nejlepším patří zcela jistě francouzský snímek Nedotknutelní (2011), který vypráví příběh ochrnutého miliardáře a jeho opatrovníka s kriminální minulostí. Teorie létání tu však byla o více než deset let dříve a rozhodně takový rozruch nevyvolala, což je škoda. Vždyť Jane hraje jedna z nejlepších britských hereček – Helena Bonham Carter je pro role podivínek či svéhlavých rebelek jako stvořená. A Jane v jejím podání je přesně taková. I když je upoutána na vozík, jako politováníhodná chudinka se nechová. Sleduje porno, její mluvící stroječek velmi často vykřikuje oblíbený anglický vulgarismus na čtyři písmena, má své sny a touhy a rozhodně se nemíní ve všem podřizovat rodičům. Pod svou drsnou a rebelskou slupkou samozřejmě ukrývá mnohem křehčí já, které jí pomůže více odhalit právě Richard. 

Tato mužská postava, jak už to v podobných snímcích bývá, samozřejmě projde katarzí. Ze sobeckého chlapíka, který chce dělat jen to, co ho baví, nehledí při tom na nikoho jiného, se stane empatický opatrovník, a především přítel Jane. Kenneth Branagh hraje svou roli velmi dobře, jen je škoda, že vnitřní vývoj jeho postavy je divákovi od začátku filmu zcela jasný. Navíc charismatické role mu sedí mnohem víc, takže počáteční poloha namyšleného ignoranta není až tak dokonalá a na pár místech trochu šustí papírem. Film proto dostane tu pravou šťávu ve chvíli, kdy dojde k setkání obou protagonistů. Je jasné, že tohle musí dopadnout nějak smutně, nebo aspoň dojemně. Naštěstí vůbec nevadí, že tohle víte už od samého začátku. Výkony dvou hlavních hereckých hvězd jsou totiž nadstandardní, a proto se rádi necháte filmem provést. Budete se smát, vítězně křičet i brečet spolu s nimi. A to je to, co by dobrý film měl umět. A Teorie létání to umí.

Teorie létání

Film / seriál
Hodnocení FDB 75 % Hodnocení redakce
Foto Profimedia.cz, AMC

Režie Paul Greengrass

Obsazení Helena Bonham Carter, Kenneth Branagh, Holly Aird, Gemma Jones, Ray Stevenson, Robert Blythe, Aneirin Hughes

Délka 101 min.

Rok 1998

AMC středa 12. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC