Film / seriál

Americký Sokrates

Jeff Daniels a Lauren Graham ve filmu O smyslu života
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na skylink Live TV Sledovat

Před dvaceti lety prožíval Arlen Faber (Jeff Daniels) nelehké chvíle. Jeho otec měl Alzheimerovu chorobu, a tak se zoufalý Faber začal obracet na Boha s nejrůznějšími otázkami. Jenže Bůh mlčel, a tak se rozhodl, že si na všechno odpoví sám.

Tento sokratovský rukopis se náhodou dostal do právě vzniklého nakladatelství, kde neváhali a kontroverzní knihu Já a Bůh dosud neznámého autora okamžitě publikovali. Z knihy se stal celosvětový bestseller, jenž doslova uctívaly miliony lidí. Nyní uběhlo dvacet let od vydání. Jak žije tehdy tak opěvovaný autor Arlen Faber dnes? 
Nečekejte žádného gurua. Arlen je misantropický, věčně nespokojený a na všechno nadávající chlapík, který se vyhýbá veškeré publicitě. Vypadá to, že Bůh ho za jeho drzost odpovědět si na vše sám trestá lidmi, kteří od něj neustále očekávají odpovědi vlastně na všechno. A z toho Arlen doslova šílí.
Zaběhnutý kolotoč změní až setkání se dvěma úplně obyčejnými lidmi – Chrisem (Lou Taylor Pucci), jenž se vrací z odvykačky na alkoholu do svého antikvariátu. Obchody moc nejdou, navíc žije se svým otcem alkoholikem, jehož hlavním koníčkem je válení se na pohovce obklopené flaškami. To není zrovna ideální prostředí pro někoho, kdo se snaží být střízlivý, jenže Chris neví, kam jinam by šel. Další postavou příběhu je Elizabeth (Lauren Graham), která si právě otevřela vlastní chiropraxi. Má šestiletého syna jménem Alex (Max Antisell), kterého musí vychovávat sama, protože otec je opustil. 
O smyslu života je dramatickou a inteligentní komedií o třech lidech s trochu komplikovanějším životním osudem a o tom, jak se dík náhodám a maličkostem může všechno o tři sta šedesát stupňů otočit.  
V jiných rukou by mohl být takový příběh až nesnesitelně přeslazený, ale režisér John Hindman ve svém debutu ukazuje obdivuhodnou zdrženlivost i instinkt, který mu velel vyvarovat se sentimentálních klišé. Někteří lidé si budou myslet, že postavy z filmu jsou příliš vykonstruované, ale tento film musíte zkrátka brát takový, jaký je. Pak si budete moci vychutnat postavy a drzé, někdy hořké vtipy, stejně jako jednoduchý vizuální styl, který dělá z tohoto filmu malý klenot. Žádné velké drama, jen obyčejné problémy obyčejných lidí, každodennost, kterou všichni dobře znáte. Film je soustředěně vyprávěným příběhem, v němž všichni herci hrají svá minidramata bez nabubřelosti a okázalosti. Chválu si zaslouží zvláště Jeff Daniels, protože jeho podání nevrlého, cynického, rozčarovaného autora je úžasné. Navíc Daniels vypadá skutečně jako někdo, kdo mohl napsat knihu. Většina filmových herců totiž stěží vypadá, že by mohla knihu jen přečíst.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

O smyslu života

Film / seriál
Hodnocení FDB 70 %
Foto Film+

Režie John Hindman

Scénář John Hindman

Obsazení Jeff Daniels, Lauren Graham, Lou Taylor Pucci, Olivia Thirlby, Kat Dennings, Nora Dunn, Tony Hale

Délka 95 min.

Film+ pondělí 15. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC