Dokument

Zmrzlá planeta: V mizejícím království ledu

Zmrzlá planeta
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat Nature HD na skylink Live TV Sledovat

David Attenborough cestuje k oběma pólům a zavádí nás na jedinečná místa, která možná už brzy budou patřit minulosti.

Arktida a Antarktida jsou nehostinné kraje, kde přežijí jen ty nejodolnější organismy. Právě chlad a půlroční tma daly vzniknout fascinujícím ekosystémům, které nemají jinde na naší planetě obdoby. Stejně jedinečné jsou domorodé kultury, které obývají ledové pláně za severním polárním kruhem. Obě polární oblasti se však v posledních desetiletích vlivem lidské činnosti dramaticky mění.
 
Díky mořským a vzdušným proudům se v Arktidě hromadí znečistění z hustě zalidněných center. Už v polovině osmnáctého století, když v západní Evropě propukla průmyslová revoluce, si domorodci i polárníci všimli neobvykle nahnědlé mlhy, která v letních měsících zalévala horizont. Fenomén, pro který mají Inuité dokonce vlastní slovo, způsobují zplodiny z komínů fabrik vzdálených tisíce kilometrů.
 
Známým faktem je zamoření Arktidy polychlorovanými bifenyly, jichž byly v krvi zvířat a lidí naměřeny mimořádně vysoké koncentrace. Také dochází k rychlému úbytku arktického ledového příkrovu. Podle klimatologů bude do konce století severní pól přes léto úplně bez ledu. To nepovede jen k vzestupu mořské hladiny, ale především ke změnám mořského proudění s katastrofickým dopadem na mořské ekosystémy po celém světě.
 
Vědci se ve svých prognózách v minulosti často mýlili, bohužel však většinou jinak, než bychom si přáli. Od roku 2007 se odhady ročního úbytku ledu na obou pólech vždy ukázaly jako podhodnocené. Těchto souvislostí si všímá i výpravný dokumentární seriál Zmrzlá planeta, který uvádí proslulý přírodovědec sir David Attenborough. 

Zmrzlá planeta

Dokument
Foto Viasat Nature
Viasat Nature HD neděle 28. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC