Dokument

Příprava na soudný den – Férový boj je nesmysl: Připraveni na soudný den

Příprava na soudný den: Férový boj je nesmysl
Skylink Live TV

Sledujte na National Geographic HD na skylink Live TV Sledovat

Ve sklepě mají bunkr, křečkují masové konzervy a vlastní celý arzenál zbraní. Zvlášť v Americe je očekávání konce světa poměrně rozšířenou diagnózou.

Měli jste někdy pocit, že jsou vaši sousedé trochu zvláštní? Těžko mohou překonat Bryana Smitha, kterému na zahradě domku uprostřed floridského venkova už týdny řádí bagr. Hloubí obrovský bunkr, do nějž se má vlézt celá rodina, tuny zásob i podomácku sestavená linka na výrobu munice.
Ve Spojených státech kvete široká scéna lidí, kteří se všemi silami připravují na konec civilizace v podobě jaderného či biologického útoku, občanské války nebo alespoň dlouhodobého výpadku proudu. Bryan je typickým survivalistou: silně věřící muž středního věku, bílé barvy pleti a často až ultrapravicového smýšlení. U lidí, jejichž životní konstantou je očekávání katastrofy, se také nelze divit, že věří kdejaké konspirační teorii a k zbláznění milují zbraně. Jsou to magoři, nebo nakonec jediní, kdo přežijí?
Hnutí survivalistů se začalo tvořit v padesátých letech ze strachu před nukleární apokalypsou. Americké úřady zřídily síť bunkrů pro civilní obyvatelstvo a šířily osvětu o opatřeních v případě atomové války, mezi které patřilo i zajištění potravinové a energetické samostatnosti. Ropná krize v polovině sedmdesátých let zasáhla žíznivou Ameriku velmi bolestně a dále rozšířila zájem o zadní vrátka v podobě opevnitelné chaty, zásobách benzinu a nabité winchestrovky. 
Na přelomu tisíciletí se pak s pohromami roztrhl mediální pytel, ať šlo o hromadný výpadek počítačů 1. ledna 2000, mezinárodní terorismus, konec mayského kalendáře, zvířecí i lidské viry či přírodní katastrofy. Mnoho zoufalství a nejistoty v Americe způsobila také finanční krize, v jejímž průběhu přišlo o střechu nad hlavou na pět milionů rodin. 
Bez ohledu na to, zda oprávněně, či ne, je zdrojem survivalismu samozřejmě strach. Ten se mezi lidmi velmi efektivně šíří přes sociální sítě, přičemž samotné scéně poskytuje internet dříve nevídané možnosti prezentace. Také díky dokumentárním pořadům či populární kultuře už Američané, kteří promýšlejí plán B, dávno nejsou jen vyšinutí samotáři. 
Jak by probíhal rozpad civilizace je svým způsobem fascinující myšlenka. Prožijte konec světa a seznamte se s lidmi, kteří se na něj připravují, na kanále National Geographic.

Příprava na soudný den: Férový boj je nesmysl

Dokument
Foto National Geographic
National Geographic HD pondělí 1. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC