Dokument

Po stopách středověkých vrahů

Vědec zkoumá lebku v dokumentu Středověké záhadné vraždy
Skylink Live TV

Sledujte na Viasat History HD na skylink Live TV Sledovat

Historické seriály i filmy z období středověku se hemží postavami králokatů, bratrovrahů a zákeřných dam, které mají vždy v zásobě nějakou kapičku jedu. Jsou však tyto legendy pravdivé?

Nový dokumentární seriál Středověké záhadné vraždy se podívá na zoubek několika slavným zločinům, jenž se zapsaly do historie. Přestože mají dnešní vědci i historikové k dispozici tu nejmodernější techniku a archívy plné informací, mnohé z dávných vražd zahalil prach tak silnou vrstvou, že je velmi obtížné dobrat se pravdy.
 
Z hrůzných událostí se totiž rychle stávaly historky, které si každý trochu poupravil, až se z nich staly příběhy na míle vzdálené realitě. Zvláště pokud jde o vysoce postavené šlechtice, víme dnes kdejakou pikantnost, ale pravá příčina smrti zůstává záhadou.
 
Jméno Christophera Marlowa jste už jistě někdy slyšeli (vzpomeňte třeba na oscarový snímek Zamilovaný Shakespeare). Tento významný a slavný anglický dramatik byl znám svými nekonvenčními názory a buřičským chováním, a tak jeho smrt při hospodské rvačce mohla být jen obyčejnou nešťastnou náhodou v duchu hesla: Jak žil, tak také zemřel. Nebo byl odstraněn podle dokonale zinscenovaného plánu tajné služby? A co takový král Edward II., jehož smrt se datuje do roku 1327? Během staletí se realita dávno vytratila a zůstal jen příběh o nevěrném panovníkovi, který měl v oblibě více muže než ženy, a tak ho nakonec nechala popravit vlastní manželka dosti svérázným způsobem – byl nabodnut na rozžhavené železné kopí. A že mu nejdříve neprobodli břicho, ale konečník, je dnes také všeobecně známo. Opět však vyvstává otázka, bylo tomu opravdu tak?
 
Seriál vás seznámí s řadou dalších bizardních a tajemných středověkých vražd. Uvidíte, že umírat tehdy nebyl rozhodně žádný med. A bylo lhostejné, zda jste patřili k té nejchudší spodině, nebo ke královskému dvoru. Aby se dopátral pravdy, využívá pořad moderních forenzních technik a události zasazuje do širšího historického kontextu. Rovněž se můžete těšit na hrané rekonstrukce, které vás ještě více vtáhnou do děje.
Více najdete v tabletovém magazínu, který je dostupný pro iOS a Android, nebo pro PC.

Středověké záhadné vraždy

Dokument
Foto Viasat History
Viasat History HD neděle 28. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC