Sport

Velká cena Francie

Velká cena Francie – pořad o sportu
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 a Nova Sport 2 na skylink Live TV Sledovat

Příznivci rychlých motorek, zbystřete. Už v neděli 16. května se pojede jedna z nejzajímavějších Velkých cen MotoGP ve francouzském Le Mans.

Nejvyšší soutěž silničních motocyklů MotoGP byla v loňském roce silně poznamenána pandemií. Letos už to ale vypadá, že většina závodů by se opravdu měla uskutečnit. Celkem se v tuto chvíli počítá s devatenácti Velkými cenami a další dvě jsou zatím odloženy na neurčito. Smutnou zprávou pro našince je, že z mapy lokací poprvé od roku 1987 vypadl brněnský Masarykův okruh, a to zejména kvůli vysoké ekonomické náročnosti, která v pandemické době přesáhla únosnou mez. Závodníci si již při minulé VC stěžovali na málo kvalitní asfalt a jeho renovace bohužel teď nepřichází v úvahu. Třeba se ale řev motocyklů do Brna časem zase vrátí, ostatně nynější smlouva platí až do roku 2022.

Naopak pomyslnou stálicí je v tomto ohledu právě okruh Le Mans, který je známý především pro legendární automobilový závod na 24 hodin. Tento závod ale rozhodně není tím jediným, co se v malém městě západně od Paříže odehrává. Zastávku zde má také nejvyšší motorkářská soutěž MotoGP a právě její Velká cena Francie se zde letos znovu pojede, a dokonce už v neděli 16. května. 

Náročná trať

Jezdce v Le Mans čeká celkem 27 kol na Bugattiho okruhu, který byl v roce 1965 vybudován samotným Ettorem Bugattim. Ten je umístěn uvnitř hlavní trati, jenž zároveň tvoří i část trasy. Na necelých 4,2 kilometrech jezdce čeká několik šikan, ostrých zatáček ve tvaru písmene „U“ i dvojice dlouhých rovinek. Technicky tak pro žádného z 22 jezdců nepůjde o jednoduchý úkol a je dost možné, že se dočkáme i nějakých pádů.

Dominance Španělů

Ptáte se, kdo je favoritem? Přední příčky tabulky momentálně okupuje dvojice francouzských jezdců Johann Zarco a Fabio Quartararo spolu se Španělem Maverickem Viñalesem. A i když se nabízí předpoklad, že nejlépe se bude dařit domácím jezdcům, jsou to právě Španělé, kteří v poslední dekádě okruhu v Le Mans dominovali. 

Jednu výhru si zde v roce 2017 připsal Maverick Viñales, který zde zároveň drží rekordní čas kola během závodu, 1:32:309. Hned třikrát se zde pak na nejvyšší příčce umístil v letech 2014, 2018 a 2019 Marc Márquez. Ten zatím v tabulce zaostává, protože kvůli zranění na začátku loňské sezóny musel vynechat první tři závody té letošní. Třeba si ale v Le Mans svá vítězství znovu obhájí a vrátí se opět do své formy posledních let. Určitě by to v boji o titul řádně zamíchalo kartami.

Kvalifikace v kategorii MotoGP budou na Velké ceně Francie probíhat od soboty 15. května, konkrétně od 14.10. Samotný závod pak odstartuje v neděli 16. května přesně ve 14.00. Živě jej můžete sledovat tradičně na stanicích Nova Sport.

Zajímavosti

Francouzům se na domácí půdě nedaří, poslední Velkou cenu v nejvyšší kategorii zde vyhrál v roce 1958 Jacques Collot.
Nejvyšší rychlosti na okruhu v rámci MotoGP dosáhl v roce 2020 Francesco Bagnaia. Vytáhl to na slušných 319,2 km/h.
Rekord okruhu zajel Maverick Viñales v čase 1:32:309.
Na jezdce čeka v Le Mans na Bugattiho okruhu 27 kol.

Velká cena Francie

Sport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 a Nova Sport 2 neděle 16. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC