Sport

Svět profesionálních šipek očima Wayna Mardla

Svět profesionálních šipek očima Wayna Mardla
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 2 na skylink Live TV Sledovat

Ještě před pár lety byl Wayne Mardle úspěšným šipkařem, který na pódiu sváděl bitvy s největšími velikány tohoto sportu. Mistrovství světa sice nikdy nevyhrál, přesto dokázal v žebříčku vystoupat až na pozici světové pětky. Navíc byl jedním z nejpopulárnějších hráčů na okruhu, při zápasech totiž nikdy nezapomínal na diváky. Ty bavil osobitými gesty, originálními hláškami při rozhovorech a dnes již legendárními tanečky.

U šipek pak zůstal i po skončení kariéry. Od roku 2011 působí jako komentátor a expert britské televizní stanice Sky Sports, která vysílá všechny velké šipkové turnaje. Kromě toho má také svou šipkařskou školu, kde jeho rukama prošlo několik mistrů světa, ale také spousty dalších profesionálů i amatérů. Při tom všem Mardle jako hráč objíždí exhibice, a to po boku těch nejlepších hráčů současnosti. My jsme se s ním potkali v rámci akce Prague Darts Masters 2018, kde se v hale Královka dělil o pódium s Raymondem van Barneveldem, Michaelem van Gerwenem, Simonem Whitlockem, ale také s českými borci Karlem Sedláčkem, Františkem Humpulou či Michalem Kočíkem.

Velké sportovní haly plné jásajících fanoušků, hráči prožívající vítěznou euforii, pohádkové prize money, mediální sláva, luxusní životní styl… – tak zvenčí vypadá život profesionálních šipkařů. Ale je realita opravdu taková? Wayne Mardle upozorňuje na fakt, že my fanoušci známe výhradně přívětivou stranu šipkařského světa – tu blyštivou výkladní skříň, která se nazývá velké televizní turnaje. Ale to, co se děje mimo ně, už tak honosné není. Stranou zájmu kamer, médií i fanoušků stojí život na PRO Tour.

Rutina a řehole, která určuje každodenní rytmus fungování šipkových profesionálů. Ti totiž musí objíždět nespočet menších turnajů a kvalifikací – a to takřka každý týden, navíc v sálech, kde se zároveň hraje na několika desítkách terčů, často bez přítomnosti diváků a to celé ve většině případů v odloučení od rodiny.

Wayne Mardle, věčně usměvavý, ale také vždy nesmlouvavě upřímný chlápek, prostě svět šipek miluje, a protože se v něm pohybuje už více než 25 let, zná ho dokonale. A to nejen z perspektivy hráče, ale také odborníka. Navíc má neomezený přístup do zákulisí, tedy ke všem hvězdám i vysokým činovníkům PDC, včetně šéfa Barryho Hearna. Díky tomu je tím nejpovolanějším mužem, který dokáže zodpovědět jakýkoliv dotaz týkající se šipkového sportu. A Wayne se nebrání rozebírat ani ožehavá témata, kterým se hráči raději vyhýbají. V pořadu vám například odpoví na otázky, proč jsou všichni šipkaři tlustí, zda profíci pijí před zápasem alkohol, zda jsou šipkaři kamarádi, nebo v zákulisí panuje tvrdá rivalita a jakých chyb v technice se hráči dopouští nejčastěji. Takže pokud chcete nahlédnout za oponu šipkařského světa a dozvědět se, jak kolos jménem PDC (Professional Darts Corporation – Profesionální šipková organizace) funguje, jste na správné adrese a sledujte stanici Nova Sport 2.

Svět profesionálních šipek očima Wayna Mardla

Sport
Foto Nova Sport 2 HD, Profimedia.cz
Nova Sport 2 pátek 1. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC