Sport

Proč je švédská liga třetí nejlepší na světě

Sportovní pořad – Švédská SHL
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD na skylink Live TV Sledovat

Světoznámý nábytkářský řetězec, vysoce bezpečné automobily nebo také jedna z nejprodávanějších hudebních skupin planety. Přesně takové je Konungariket Sverige neboli Švédské království.

Tři zlaté korunky v modrém poli známe všichni, stejně jako řadu výše uvedených atributů, nicméně z českého pohledu je Švédsko turisticky stále celkem neprobádané. Pojí nás s ním však jedno opravdu silné pouto. Láska k hokeji. Frölunda, Färjestad, Djurgården. To jsou jen některé stálice z výčtu tradičních klubů, které zná nejen každý hokejový fanoušek, ale bezesporu neuniknou pozornosti kohokoli, kdo je, byť jen lehce, sportem zasažen. Švédský hokej patří dlouhodobě k nejlepším na světě.

Toho jasným důkazem jsou nedávné úspěchy reprezentace Tre Kronor na vrcholných akcích. Mistrovské tituly z let 2017 a 2018 připomněly elitní sezonu 2005/06, ve které hokejová reprezentace zvítězila na olympijském turnaji v Turíně a následně triumfovala na světovém šampionátu v Rize, čímž se stala pro Švédsko historicky nejúspěšnější sezonou v historii. 

Americký import

Hokej jako takový do Švédska přinesl americký filmový režisér Raoul Le Mat. Ano, zní to možná zvláštně, ale renesanční charismatický muž nebyl oddán pouze stříbrnému plátnu, ale naprosto mu učaroval také tehdy ještě relativně neokoukaný ledový sport. Cesta, která ho přivedla ke kormidlu první švédské hokejové reprezentace a dále až na olympijské hry v roce 1920, byla zajímavá, ale to je zase trochu jiný příběh. 

Prvním mistrem se stal tým IK Göta a svou počáteční dominanci zopakoval v dalších deseti letech ještě šestkrát. Liga se rozjížděla úžasným tempem a válečné běsnění druhé světové války ji přerušilo pouze na jeden jediný rok. Postupem času se vyprofilovaly silné a úspěšné kluby jako Djurgården či Brynäs IF, které působí v lize dodnes. Nicméně soutěž ve formátu, ve kterém ji známe dnes, se objevila až v 70. letech.

Kontinentální a pak hned švédská

Švédská SHL je po KHL suverénně nejlepší hokejovou ligou Evropy. Stačí se jen podívat na úspěchy Frölundy v Lize mistrů, která už dávno není jen vhodnou přípravou na začátku sezony. V soutěži, která nabírá na atraktivitě a konfrontuje mistry evropských zemí, dokázal úřadující švédský mistr získat tři tituly během posledních pěti let. 

Švédsko se v posledním desetiletí stalo naprosto dominantním a určujícím jménem v hokejovém světě. Posuďte sami. Erik Karlsson, Victor Hedman, Henrik Lundqvist, Daniel a Henrik Sedinovi, když půjdeme ještě hlouběji do historie, Peter Forsberg či Mats Sundin. 

Jaký je vlastně švédský styl

Švédská liga je velmi atraktivní z mnoha důvodů. Švédský hokej je rychlý, dynamický, bohatý na souboje, ale i hezké útočné akce. Švédské týmy jsou komplexně vyspělé a kladou na své hráče ty nejvyšší nároky. Liga je oficiálně označována za třetí nejlepší hokejovou soutěž světa po NHL a KHL a není bez zajímavosti, že disponuje i výraznou českou a slovenskou stopou. Však švédské mistrovské tituly mají ve své sbírce například Pavel Patera, Jiří Hrdina, Alexander Salák či Martin Ševc. V současné době působí ve Švédsku pětice Čechů a jeden Slovák.

Češi a Slováci ve Švédsku

Vojtěch Mozík (CZ), Färjestad 
Roman Will (CZ), Rögle 
Roman Horák (CZ), Växjö 
Dominik Furch (CZ), Örebro
Radek Mužík (CZ), Luleå    
Marek Hrivík (SK), Leksands

O co se hraje? 

Pro vítězný klub je již téměř 100 let, rok co rok, připravován naleštěný Le Matův pohár. Svými rozměry dosahuje pohár na výšku 52 cm a váží 3,34 kg. V současné době jde již o kopii původního poháru, který byl v roce 1950 ukraden. 

Švédská SHL

Sport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD úterý 11. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC