Sport

Přichází vrchol evropské klubové házené

Liga mistrů EHF – sportovní pořad
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Kolín nad Rýnem je bezesporu jednou z perel mezi evropskými městy. Čtvrté nejlidnatější německé město nyní však zazáří i na mapě světového sportu. Bude totiž hostit závěrečný turnaj Final 4 mužské Ligy mistrů EHF v házené.

Elitní evropská klubová soutěž míří ke konci své 61. sezóny a již o víkendu (12.–13. 6.) fanoušci poznají jméno nového šampiona. Na stanicích Sport 1 a 2 HD vám neunikne ani vteřina z těch nejlepších zápasů sezóny. 

Cesta házenkářské Ligy mistrů započala již v roce 1957, kdy byl korunován první vítěz Poháru evropských šampionů, pražská Dukla. Pak se ale měnil název až se v roce 1993 konečně zakonzervovala současná verze EHF Champions League. Symbolický český kruh se uzavřel loni, když ke zlatu dovedl svůj tým THV Kiel český trenér, ale také bývalý skvělý reprezentant a nejlepší házenkář světa roku 2010 – Filip Jícha. Ten ostatně Ligu mistrů znal velmi důvěrně, jako hráč v ní působil devět sezón a s 633 góly je patnáctým nejlepším střelcem v její historii.

Letošní ročník, který byl stejně jako další elitní soutěže polapen do koronavirové pasti, odstartoval již před rokem, 1. června 2020. V tento den se uskutečnil za přísných opatření los, který rozdělil 16 účastníků do dvou skupin po osmi. Silný Flensburg, Szeged či Vardar ve skupině A, v té druhé pak s devíti tituly historicky nejúspěšnější účastník Ligy mistrů Barcelona či nevyzpytatelný Veszprém. 

Samotná základní část odstartovala 16. září. Na každý tým čekalo náročných 14 zápasů základní části a na začátku března se měla oddělit dvanáctka účastníků play-off. Na základě usnesení výboru soutěže z 10. 2. 2021 bylo nakonec rozhodnuto, že v této specifické sezóně, komplikované pandemickou krizí, postoupí do nadstavby všech šestnáct týmů. 

„Po odehrání prvního kola se do čtvrtfinále probojovaly skutečně momentálně nejlepší týmy, s jedním překvapením, kterým je jednoznačně družstvo HC MESHKOV BREST,“ dodává Vladimír Haber, bývalý hráč a trenér národního týmu.

Běloruský klub je sice tamním dvanáctinásobným šampionem, ale na mezinárodním fóru dosud žádné úspěchy nemá a postup do čtvrtfinále Ligy mistrů je prvním takto výrazným počinem pro klub, v jehož barvách dříve působil například český reprezentant Pavel Horák a nově také Stanislav Kašpárek.

Favorité červnového Final 4 jsou ovšem jiní a bude velmi zajímavé sledovat, kdo nakonec pozvedne slavnou trofej. „Samotné Final 4 je vrcholem pro všechny zúčastněné týmy pro svoji jedinečnou atmosféru, kterou organizátoři z německého Kolína dovedou každoročně připravit jako velkou show nejen pro hráče, ale i pro diváky v hale,“ podotýká Vladimír Haber, stříbrný olympijský medailista v házené a současný expert Sport 1 a 2 HD.

Zajímavosti

Nejlepším střelcem do startu tohoto čtvrtfinále je Alex Dujshebaev. Vstřelil 90 gólů.

Cesta házenkářské Ligy mistrů započala již v roce 1957, kdy byl korunován první vítěz Poháru evropských šampionů Pražská Dukla. 

6927 gólů – celkový počet gólů, který padl do startu tohoto čtvrtfinále. 

Liga mistrů EHF

Sport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD sobota 12. 6. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC