Sport

Play-off NHL: Nejblyštivější trofej ze všech

Play-off NHL
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na skylink Live TV Sledovat

Základní část Národní hokejové ligy se naplnila, na řadě je play-off. Trnitá cesta, na jejímž konci stojí nablýskaný pohár, podle mnohých nejcennější sportovní trofej, slavný Stanley Cup.

Hokej milujeme všichni. Bruslení na ledě, pevný úchop hokejky a nekonečná snaha dostat jakýsi malý černý nesmysl mezi tři tyče. Přihrávat, střílet, vyhrávat. To vše spojuje nás, hokejisty, hokejové fanoušky. A bylo to snad úplně při prvním kontaktu s ledem, co jsme všichni začali alespoň na moment snít a představovat si, jaké by to asi bylo zvednout nad hlavu Stanleyův pohár, tu nejcennější blýskavou trofej ze všech. 
 
Před tímto nezapomenutelným okamžikem ale stojí dlouhá cesta. Nejprve se musíme naučit perfektně bruslit, poté nás čeká pilování práce s hokejkou, následně také zvládnutí hry v týmu. Dorostenecké, juniorské kategorie, a pak, pokud jsme připraveni, i seniorská úroveň. Ti lepší se dostanou třeba do Sparty, nebo Třince, ještě lepší pak do Ruska. Na ty perfektní ale čeká zámořská NHL, nejlepší liga světa. Povětšinou trnitá cesta, která má za úkol oddělit zrno od plev, vede přes farmářský klub AHL. Když pak jako nadějný mladík dostanete šanci během dvou zápasů ukázat, co ve vás je, musíte se jí chopit za pačesy, jak se sluší a patří. Většina hvězd NHL tuto cestu absolvovala a zvládla, pojďme se podívat na konkrétní příklady. 
 

Nepopsatelný pocit

Když dobíhají poslední vteřinky zápasu a váš celek je blízko k vítězství, celá střídačka ani nedutá, zároveň však nadšeně bouří. Radost střídá dojemný pláč a slzy štěstí. Sestřih bezprostředních reakcí vítězů Stanley Cupu ukazuje jednu podstatnou věc – pocit z výhry zůstává stále stejný. Každý dotázaný hráč nenachází na otázku „Jaký je to pocit?“ žádná slova. 
 

Původ poháru

Na rozdíl od jiných trofejí, které se vyrábějí každým rokem nově, Stanley Cup zůstává původní. Jeho vítěz si jej může ponechat celý rok, až do doby, než jej získá jiný tým. Na Svatém grálu, jak se poháru přezdívá, jsou vyryta jména týmů, hráčů a trenérů vítězných mužstev. Původní pohár je vyroben ze stříbra a má výšku 18,5 centimetru a průměr 29 centimetrů. Celá současná trofej, podstavec osazený kopií originálního poháru, je vyrobena ze stříbra a slitiny niklu, měří 89,54 centimetrů na výšku a váží 15,5 kilogramu. 
 
Původně nesl pohár název Dominion Hockey Challenge Cup, který kanadské soutěži věnoval kanadský generální guvernér Lord Stanley, jakožto trofej pro nejlepší hokejový klub v zemi javorových listů. 

Play-off NHL

Sport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 sobota 30. 5. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC