Sport

Play Off NHL: Český šampionát vs. NHL

Play Off NHL
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na skylink Live TV Sledovat

Hokejový fanoušek je rozpolcen, čeští a slovenští hráči se před vyřazovací částí NHL dostali do divokých a nečekaných trejdů. Některé hvězdy tak proto téměř jistě neuvidíme na květnovém mistrovství světa.

Co nám bude nejvíc chybět na MS 

Obránce typu čtvrtý útočník
V moderním hokeji se stále více smazávají rozdíly mezi útočníky a obránci. Prostě by měli všichni hrát dopředu i dozadu. Aktivní obránce, který umí kromě hry dozadu i zavézt puk, dobře rozehrát a doplňovat útok, českému nároďáku bude chybět. Jediný špičkový „čtvrtý útočník“, se kterým trenér Vladimír Růžička počítal, se jmenuje Marek Židlický. Ten byl však před play-off vytrejdován do Detroitu, kde se fantasticky chytil, což znamená, že s nejvyšší pravděpodobností nepojede na šampionát do Prahy.
Příklady čtvrtých útočníků:
Marek Židlický, Erik Karlsson, P. K. Subban, Mark Giordano, Kris Letang
 

Čeho se máme nejvíc obávat na MS? 

Blikance Alexandra Saláka
Talentovaný český gólman se v ruské kontinentální lize stává známým recidivistou, který neumí udržet své nervy na uzdě. V letošním play-off KHL už dvakrát napadl protihráče a byl vyloučen do konce utkání. Ve třetím utkání série proti Magnitogorsku musel do kabin už v 10. minutě. Útočník Maxim Jakuceňov mu totiž doklouzal do brankoviště a rozčilený Salák mu naložil několik ran vyrážečkou do hlavy. Téměř totožný zkrat se českému reprezentačnímu brankáři udál už v úvodu vyřazovací části. V duelu proti Novosibirsku se ocitl v brankovišti s Jevgenijem Skačkovem, který se mu tlačil do brankoviště. Rozzuřený Salák ho kopl betonem do lýtka a pak ještě inzultoval do zad vyrážečkou.
 

Kdo bude dělat Jágra 

Ručinský nebo Jágr
Velký návrat Martina Ručinského do nároďáku se litvínovskému matadorovi povedl na výbornou. Jeho výkony v extralize byly nadprůměrné a jeho bruslařské schopnosti v jeho věku nijak neuvadly. (Možná je to tím, že kvůli lepší stabilitě na ledě bruslí schválně v bruslích o jedno číslo menších.) Jeho zkušenosti a hokejový um jej předurčují k roli lídra celého týmu. Přesto nesmíme zapomenout, že Jágrova účast na turnaji ještě není úplně vyloučena. Z kuloárů se ozývají hlasy, tvrdící, že by Džegr přece jen do Prahy přijel…
 

Kdo má být v brance jedničkou? 

Evropa nebo NHL?
Zdá se pravděpodobné, že trenér Růžička vsadí na jistotu vyzkoušených gólmanů, chytajících v Evropě. Alexandra Saláka má vyzkoušeného z nároďáku, v klubu (Novosibirsku) se mu po trejdu daří, pokud mu vydrží nervy, měl by mít největší šanci stát se na pražském šampionátu jedničkou. Pokud se ovšem trenér nerozhodne pro Ondřeje Pavelce z Winnipegu. Tomu se i přes menší vytížení v klubu daří a roli prvního brankáře by rozhodně zvládl. Navíc to není typ, který by se spokojil s rolí náhradníka. Nevděčná role třetího brankáře se rýsuje pro výtečně chytajícího Pavla Francouze z Litvínova. Nezdá se pravděpodobné, že by se do nominace vešel Jakub Kovář, přestože patří k brankářským stálicím se stabilní výkonností. Do nominace se pravděpodobně nevejdou ani Michal Neuwirth z Buffalla, který by si repre hodně přál, ani talentovaný Petr Mrázek z Detroitu.
 

Rekordní počet českých sudích

Pětka s píšťalkou
Kromě vysněného rekordu v návštěvnosti šampionátu a zisku cenného kovu pro český tým už máme jedno prvenství v kapse. Na MS bude pískat rovnou celá pětka rozhodčích, což se ještě nikdy v historii nepovedlo. Do nominace, která se provádí na základě ratingu výkonů v mezinárodních zápasech, se na posty hlavních sudích objeví Pavel Hodek a Vladimír Šindler a jako čároví pak Vít Lederer, Miroslav Lhotský a Rudolf  Tošenovjan.

Play Off NHL

Sport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 středa 15. 4. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC