Sport

Motoristický svátek se blíží, do Brna míří hvězdy Moto GP

Motoristický svátek se blíží, do Brna míří hvězdy Moto GP
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na skylink Live TV Sledovat

Motocyklová elita se opět sjíždí do moravské metropole! Blíží se start další velké ceny v seriálu mistrovství světa silničních motocyklů a vy můžete být u toho.

Masarykův okruh opět vyhlíží svou největší událost. Do Brna se chystají motocykloví nadšenci z celé Evropy, aby se stali svědky závodu mistrovství světa. Grand Prix České republiky se pojede v Brně od pátku 2. do neděle 4. srpna. A pokud nebudete moci fandit na vlastní oči přímo na místě, celé dění můžete živě sledovat na stanici Nova Sport 1 HD.

Do tří dnů se vměstná zpočátku několik tréninků, po kterých bude následovat kvalifikace a vrchol všeho dění – nedělní hlavní závody. Bezmála 190 000 diváků sledovalo v minulém roce své hrdiny přímo u trati. Letos se čeká ještě vyšší návštěvnost a je tak jasné, že zejména atmosféra v závodech s českými barvami v poli bude hodně bouřlivá.

Domácí želízka v ohni

Rušno z pohledu české trikolóry se dá očekávat v nejnižší třídě Moto3. Diváci se mohou těšit hned na dva zástupce České republiky. Mezi třiceti jezdci budeme na trati hledat hlavně Jakuba Kornfeila a nováčka Filipa Salače.

Zejména první jmenovaný v současnosti prožívá povedené období. Pravidelně si svými výkony zajišťuje „místenku“ v první desítce a na konci června si v nizozemském Assenu dokonce dojel pro bronz.

Naděje španělského Čecha

Sedmnáctiletý Salač zkušenosti z velkých závodů teprve sbírá. Výsledková tabule ale může napovědět, že má našlápnuto ke skvělé kariéře. Svůj nejlepší výsledek zaznamenal v posledním závodě před Brnem, kdy se mu v německém Sachsenringu podařilo dojet na třinácté pozici.

„Pro mě to bude trochu zvláštní velká cena, protože je to přesně 30 let, co jsem ji komentoval poprvé. Tenkrát byl ještě zázrak, když se nějaký Čech vůbec do závodu dostal. Většinou nikdo limit nesplnil,“ vzpomíná komentátor Nova Sport Václav Svoboda. „Dnes jezdí v MotoGP tři jezdci, což je velký úspěch.“ Ze třech zmíněných závodníků má bezpochyby největší šanci na umístění v první trojce Jakub Kornfeil. „Určitě bude bojovat o stupně vítězů. Na domácí jezdce bývá vyvíjen tlak. Známí chtějí lístky, fotky a povinnosti máte i u sponzorů. Jakub má ale tlak rád, takže si myslím, že bude mířit hodně vysoko,“ věří Svoboda. „Pro Salače to úplně domácí prostředí není, protože vyrůstal ve Španělsku. Určitě ale pojede o body. A nakonec Karel Abraham v hlavním závodě. Konkurence je velká, ale boj o body je reálný,“ myslí si komentátor Nova Sport.

Rossi na novém stroji

O vrchol celého motoristického svátku se postarají jezdci královské kubatury. Marc Márquez, Andrea Dovizioso, Maverick Viñales, ale hlavně legendární Ital Valentino Rossi. Sedminásobný král MotoGP si v Brně dokonce otestuje nový prototyp motorky pro nadcházející sezónu. Po boku hvězd ze světa bude mít své místo i největší česká stálice. Domácího prostředí se bude snažit v hlavním závodě využít Karel Abraham. Devětadvacetiletý český jezdec dosáhl v Německu na 15. pozici a doma v Brně se jistě bude snažit umístit ještě lépe.

„MotoGP je jedním z pilířů našeho vysílání a na brněnskou velkou cenu se moc těšíme. Věnujeme jí také náležitou pozornost, od pátku do neděle chystáme seriál přímých přenosů ze všech tréninků, kvalifikací a pak nabídneme hlavní závody. V neděli budeme vysílat z okruhu i speciální studio s hosty. A velkou podporu bude mít MotoGP i ve zpravodajství a ve Snídani s Novou,“ říká vedoucí sportovní redakce TV Nova Dušan Mendel.

Grand Prix České republiky z Brna budete moci sledovat v přímých přenosech na stanici Nova Sport 1 HD.

 

Monster Energy Grand Prix České republiky

Masarykův okruh v Brně

Délka okruhu: 5 403 m

Počet zatáček: 14 (6 levých, 8 pravých)

Traťový rekord: 1:56,027 (Dani Pedrosa, Honda, 2014)

Nejvyšší rychlost: 316,4 km/h

Průměrná rychlost: 165,5 km/h

Nejúspěšnější jezdec Moto GP: Valentino Rossi (5 vítězství)

Grand Prix České republiky

Sport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 pátek 2. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC