Sport

Liga mistrů je exkluzivní značka… I ta na ledu!

Liga mistrů je exkluzivní značka… I ta na ledu!
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Hokejová liga mistrů se poprvé hrála v sezoně v 2014/2015. V letošním 4. ročníku se představilo celkem 32 klubů a velkou šanci na zisk European Trophy mají i tři české týmy.

Hokejová liga mistrů jako taková je velmi mladým konceptem. Po vzoru starší fotbalové sestry vedení IIHF rozhodlo, že je třeba myšlenku nadnárodní soutěže těch nejlepších týmů Evropy vyvíjet a kultivovat. První pokusy ale byly plné nezdaru. Na původní Pohár mistrů evropských zemí navázala po roce 1997 Evropská liga, která ale po čtyřech ročnících zkrachovala. V roce 2005 přišel další velký projekt s názvem Super Six, ale opět vydržel jen čtyři sezony. IIHF bojovala s nezájmem ze strany fanoušků i klubů, ale nevzdávala se.

Bylo na čase řadu věcí přehodnotit, a hlavně sehnat silného partnera. Toho našla federace v podobě švýcarské sportovní agentury Infront. Po obnovené European Trophy přišla před čtyřmi lety CHL (Champions Hockey League), která učinila za dobu své existence obrovský pokrok a dnes ji můžeme považovat za velmi kvalitní a svébytnou soutěž, která nabízí špičkový hokej, zážitky pro fanoušky a ideální koncept pro jednotlivé týmy jako doplněk k jejich národním soutěžím.

Výrazná česká stopa

Český hokej patří ve světě od nepaměti k nejvýraznějším pojmům – a to se pochopitelně projevuje i v rámci CHL. Skvělá ukázka české hokejové kvality vykulminovala v minulé sezoně, kdy pražská Sparta velmi elegantně dokráčela až do samotného finále. Češi mají rádi hokej… a příběhy. A nemusí to být zrovna Nagano, aby se taková hokejová odysea zaryla pořádně pod kůži. Ještě před dvěma roky se projekt jménem CHL jen těžko probíjel konkurencí podnětů na mysl zhýčkaného fanouška, ale pražská Sparta přijala roli billboardu, který prostě nelze přehlédnout. Na své cestě do finále zvládla základní skupinu s Kärpätem Oulu a postupně vyřadila silné týmy HV71, Bern a Vaxjö Lakers. Zlatý sen zastavila až chyba v prodloužení samotného finále na ledě Frölundy Göteborg. Českému hokeji to ale významným způsobem pomohlo.

Současný ročník může přinést český zlatý sen

V aktuální sezoně se české týmy prezentují v Lize mistrů skvěle a výkony Brna, Třince a Liberce doposud vzbuzovaly v českém národu pocity velké hrdosti – na jejich zápasy chodily pětitisícové návštěvy. Kometa ve své premiérové sezoně vyhrála pět ze šesti zápasů ve skupině, Třinec dokázal porazit silné švédské týmy Jönköping a Malmö a asi nejvýraznější husarský kousek se podařil Bílým Tygrům z Liberce, kteří senzačně otočili dvojzápas s úřadujícím šampionem, švédskou Frölundou, a postoupili poprvé v klubové historii do čtvrtfinále. České týmy předvedly velmi inspirativní výkony a ukázaly fanouškům, že Liga mistrů má smysl. Na domovské stadiony přijíždějí hokejisté se zkušenostmi z NHL a největší hvězdy švédské, finské ligy či dalších, dnes již velmi prestižních soutěží. Zápasy mají tempo a vysokou kvalitu a český hokej ukazuje, že se v Evropě rozhodně neztratí.

Rozpis zápasů

5. 12.

Oceláři Třinec (CZE) vs Brynäs IF (SWE)
JYP Jyväskylä (FIN) vs Kometa Brno (CZE)
Bílí Tygři Liberec (CZE) vs ZSC Lions Zurich (SUI)
SC Bern (SUI) vs Växjö Lakers (SWE)

12. 12.

Kometa Brno (CZE) vs JYP Jyväskylä (FIN)
Brynäs IF (SWE) vs Oceláři Třinec (CZE)
Växjö Lakers (SWE) vs SC Bern (SUI)
ZSC Lions Zurich (SUI) vs Bílí Tygři Liberec (CZE)

Hokejová Liga mistrů

Sport
Foto Sport 1
Sport 1 HD a Sport 2 HD pátek 1. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC