Sport

Kvalifikační duely házenkářů

Euro 2022 a Euro Cup v házené – sportovní pořad
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Po lednovém světovém šampionátu v Egyptě se znovu naplno rozjely evropské pohárové soutěže. Už na začátku března se však znovu sejdou reprezentační výběry, aby sehrály další kvalifikační duely v boji o evropský šampionát v roce 2022. Na stanicích Sport 1 a 2 HD můžete sledovat zápasy českého i slovenského týmu.

V lednu skončil světový šampionát v Egyptě a nyní už se reprezentační výběry zaměřují na pokračování kvalifikačních bojů o evropský šampionát. Český národní tým, který za dramatických okolností nakonec neodcestoval na mistrovství světa, nechce tentokrát ponechat nic náhodě. 

Nově jmenovaný trenér Rastislav Trtík se rozhodl kromě prvního týmu postavit také rezervní výběr, který se bude připravovat ve vlastní bublině. Zkušený trenér nebude mít mnoho času na přípravu. Tým se sejde v neděli 7. března a už ve středu 10. března čeká reprezentanty úvodní kvalifikační bitva. Soupeřem českých házenkářů bude Rusko, které se velmi úspěšně prezentovalo na světovém šampionátu. Rusové vyhráli základní skupinu a v osmifinálové fázi prohráli pouze s domácím Egyptem a s pozdějšími finalisty ze Švédska. 

České výzvy

Rusko aktuálně vede třetí kvalifikační skupinu. Z listopadových zápasů s Ukrajinou, které se hrály v běloruském Minsku, vytěžili tři body. Zápasem v Moskvě začne pro český národní tým náročný trojboj, kdy během pěti dnů odehraje český nároďák tři zápasy. Mezi zápasy s Ruskem si ještě vloží už dvakrát odložený zápas proti Faerským ostrovům. Zbývající tři zápasy sehrají Češi ve stejném režimu na konci dubna. Odvetu s Faerskými ostrovy tentokrát orámují souboje s Ukrajinou. 

Nově složený realizační tým české reprezentace se v boji o třetí účast na mistrovství Evropy v řadě bude muset obejít bez dvou opor. Účast odřekl Ondřej Zdráhala, který se bude ucházet o post předsedy svazu a česká defenzíva bude postrádat dlouholetou oporu Pavla Horáka z bundesligového Kielu. Příjemnou zprávou před kvalifikačními duely je zlepšující se forma Stanislava Kašpárka. Pravé spojce MOL – Picku Szeged a české reprezentace se v posledních duelech Champions League střelecky i herně náramně daří. Na evropský šampionát postoupí z každé kvalifikační skupiny dva týmy a dále čtyři nejlepší celky ze třetích míst. 

Slovenská příprava

Slovensko jako pořadatel mistrovství Evropy pochopitelně kvalifikaci hrát nemusí, a tak se národní tým už těší na první vrcholnou akci po deseti letech. Naposledy se Slovensko na mistrovství Evropy představilo v roce 2012 v Srbsku. Společně s dalšími jistými účastníky tak Slováci bojují ve skupině Euro Cupu. Slovensko je na tom podobně jako český tým. Podzimní zápasy byly zrušené a slovenský výběr čeká v reprezentační pauze náročný program. Po domácích duelech se Španělskem a Maďarskem sehrají v neděli 14. března Slováci s Maďary odvetu v Györu. Maďarský reprezentační výběr podával na světovém šampionátu v Egyptě skvělé výkony. Po vítězství v základní skupině dokázali Maďaři postoupit i z osmifinálové skupiny, když podlehli pouze úřadujícím evropským šampiónům ze Španělska. Ve čtvrtfinále pak hodně potrápili Francii a podlehli až po prodloužení.

Trenér Peter Kukučka nominoval k zápasům 35 hráčů. Ve výběru překvapivě chybí Martin Straňovský, který v letošní sezóně nastupuje v Lize mistrů za maďarský Szeged. Kromě Španělska a Maďarska narazí Slovensko v Euro Cupu ještě na vicemistry Evropy z Chorvatska. Zbývající zápasy jsou na programu na přelomu dubna a května.

Euro 2022 a Euro Cup

Sport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD středa 10. 3. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC