Sport

Králové silničních motorek jsou zpět

Moto GP Velká cena Rakouska a Štýrska – pořad o sportu
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na skylink Live TV Sledovat

Nebezpečné, a proto uhrančivé Moto GP je v plném proudu – jezdci se brzy přesunou na rakouský Red Bull Ring, který se svými ostrými zatáčkami představuje výzvu i pro ostřílené matadory. Ti si to zde rozdají v Moto GP Velké ceně Rakouska a Štýrska.

Po první fázi, která po dlouhých covidových odkladech začala 19. července ve španělském Jerezu, a druhé, kterou hostil brněnský okruh, se cirkus jménem Moto GP stěhuje do Rakouska. A možná se dočkáme i favorita Marca Márqueze, který sice podstoupil operaci, ale chystá se hned skočit do víru závodění.

Trasa, na které se dříve proháněly formule, skoro zanikla, aby ji před pár lety z popela zdvihla firma Red Bull. Díky tomu se od 16. srpna v krásném, hornatém Spielbergu budou na známém okruhu prohánět ty nejrychlejší motorky na světě.

Kdo má šance?

Na koho si vsadit těžce vydělané peníze? Historie napoví. Loni Red Bull Ringu dominoval 34letý Andrea Dovizioso s časem 39:34:771, těsně následovaný o sedm let mladším Marcem Márquezem, kterému Dovizioso unikl jen o pětinu sekundy. Z téhle dvojky ostatní soupeři viděli jen brzdová světla, od prvního místa Doviziosy je totiž dělilo přes šest sekund. A třináct let věku. Francouzovi Quartararovi, který třetí místo obsadil, je totiž pouhých 21 let.

Vzhledem k jistotě, se kterou se na horních příčkách výše zmíněná jména pohybovala v podstatě ve všech kapitolách loňského Moto GP, se nebude jednat o věštění z křišťálové koule, když řekneme, že je můžeme čekat na podobných místech i nyní.

Technická válka

A je faktem, že v první letošní etapě, která se konala ve Španělsku, Dovizioso obsadil třetí místo. Vtipné je, že těch šest sekund, které jej v roce 2019 na Red Bull Ringu dělilo od Fabia Quartarara, jej od toho samého jezdce dělilo i letos – jen na druhou stranu. Quartararo vyrovnal účty a ve Španělsku obsadil první místo. Co by mohlo něco o výsledcích v Rakousku napovědět, je letošní stav strojů. Oproti ne tolik stabilní pozici v předchozích letech, se nyní začalo šplhat na vrchol KTM. Na okruhu jsou celkem čtyři, a i když první z nich skončilo na šestém místě, zatímco nad ním celkem jasně zvítězily Yamaha a Ducati, jde spíše o vinu jezdců než strojů. Favority tak letos můžeme hledat v tradičních značkách jako Yamaha, Ducati nebo Honda, ale neměli bychom zapomínat ani na zmíněnou KTM, která je nyní dost silná na to, aby v domácím závodě mohla překvapit.

Rovně, nebo zatočit?

Na druhou stranu je otázkou, zda je tato převaha pro Rakousko relevantní, vzhledem k tomu, že oproti třinácti zatáčkám španělského Circuito de Jerez, jich má Red Bull Ring jen osm.

Pokud chcete sledovat rakouské Moto GP osobně, bude to možné maximálně z dálky. Jak už je u letošních sportovních událostí zvykem, i Moto GP se bude konat bez diváků. Pokud se spokojíte s místem v lese na jednom z nedalekých kopců a vybavíte se dostatečně silným dalekohledem, neměli byste mít problém. Je to nějakých 250 kilometrů od hranic a ubytování je dostupné.

Pokud ale dáte přednost optice kamer, které budou závody snímat, přímé přenosy jak VC Moto GP Rakouska, která se koná od 14. do 16 srpna, tak VC Moto GP Štýrska, která následuje od 21. do 23. srpna, bude možné sledovat na stanici Nova Sport 1 HD. Uvidíte závody všech tří objemových kategorií, od nejvyšší Moto GP přes Moto 2 až po Moto 3.

Moto GP Velká cena Rakouska a Štýrska

Sport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 pátek 14. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC