Sport

Štastný! Bernie, král formule 1

Lucky! – dokumentární série
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD na skylink Live TV Sledovat

Nebýt jeho, formule 1 by dnes vypadala úplně jinak. Možná by ji ani nikdo neznal. Možná by ani neexistovala! Bernie Ecclestone, muž, který stvořil jeden z největších fenoménů současné doby. 

Mimořádnost jeho myšlení lze asi nejlépe prezentovat tím, co provedl po svém přepadení v listopadu 2010. Nedaleko kanceláře v londýnské bohaté čtvrti Knightsbridge u rozlehlého Hyde Parku byl tehdejší nejmocnější muž F1 Bernie Ecclestone zbit a okraden o šperky a hodinky za přibližně 25 tisíc liber, což by dnes bylo jeden milion korun! Po přepadení se mu udělal kolem pravého oka velikánský černý monokl. Fotografii svého obličeje poslal výkonnému řediteli výrobce hodinek s nápadem, ať to využije pro reklamu. „Podívejte se, co všechno je člověk schopen udělat pro hodinky Hublot.“ To vše pod sloganem „Oficiální hodinky formule 1.“ To je Bernie Ecclestone.

Jak ale vlastně Ecclestone ke své slávě a bohatství přišel? Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let byla nejsledovanějším motorsportem nikoli formule 1, ale disciplína vytrvalostních závodů se sportovními vozy. Formule 1 byla globálně známým sportem, ale při porovnání s dneškem značně neorganizovaným. Týmy totiž vyjednávaly své smlouvy pro start v závodě s každým pořadatelem velké ceny zvlášť. Úroveň těchto vyjednávání byla ale hrubě amatérská. Zástupci týmů se hádali mezi sebou na jednáních s promotérem a jednání se lišila závod od závodu: jiné to bylo pro evropské velké ceny, jinde se vyjednávalo na individuální bázi.

Na přelomu šedesátých a sedmdesátých let dva různé týmy vlastnily dvě dnes velmi výrazné osobnosti: Max Mosley vlastnil tým March a Bernie Ecclestone na konci sezóny 1971 koupil Brabham. A tihle dva nabídli ostatním týmům možnost vyjednávat za jejich zájmy. Za to jim týmy platily provize. A ty postupně rostly. Bernie Ecclestone začal v osmdesátých letech od promotérů při vyjednávání v zastoupení týmů požadovat také televizní práva coby součást dohod (se 30% provizí). Právě v tomto spočívá ona geniální Ecclestonova prozíravost.

Touto cestou získal Ecclestone kontrolu nad televizními právy, která dnes tvoří jeden z nejdůležitějších příjmových zdrojů celého sportu. Bernie pak začal od televizních společností vyžadovat, že odvysílán musí být v televizi celý závod, jinak práva nebudou žádná. A když si vydupal tohle, pak se televize musely zavázat k odvysílání celé sezóny, nikoli pouze dílčích závodů. A i když to tenkrát nepřinášelo velké peníze, tímhle způsobem rapidně rostla sledovanost. Lidé se začali zajímat nejen o příběh dané velké ceny, ale o příběh napříč celou sezónou – dnes nejvýraznější předmět fanouškova zájmu. Titul mistra světa!

Proč právě dnes nevyužít příležitosti a nepředstavit osmidílnou dokumentární sérii o Berniem Ecclestonovi samotném? Série má název Lucky! a premiéru si odbude 27. 12. exkluzivně na Sport 1 HD.

Lucky!

Sport
Foto Sport 1
Sport 1 HD úterý 27. 12. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC