Sport

Jakub Voráček: NHL vévodí kladenský rodák

Jakub Voráček
Skylink Live TV

Sledujte na Nova Sport 1 na skylink Live TV Sledovat

Jeho Flyers stále bojují o postup do play-off, Jakub Voráček však v polovině základní části stojí osamocen na vrcholu tabulky kanadského bodování.

Narodil se 15. srpna 1989 a svou hokejovou kariéru začínal, jako celá řada dalších českých talentů, v kolébce zvané Kladno. Za zdejší HC Rabat nastoupil v sezoně 2005/06 k prvnímu extraligovému utkání, zanedlouho se ale stěhoval za moře. Během angažmá v týmu Halifax Mooseheads, působící v juniorské soutěži QMJHL, se dostal do hledáčku skautů NHL. Aby ne, vždyť ve své první sezoně se stal absolutním nováčkem roku QMJHL, když v jednasedmdesáti zápasech nasbíral neuvěřitelných 110 bodů, což samozřejmě stačilo na vítězství kanadského bodování soutěže. Svůj talent potvrdil i v následující sezoně, proto si jej pak v draftu 2007 jako celkově sedmou volbu mohli vybrat Modrokabátníci z Columbusu. 
 

Každý rok lepší a lepší

Voras, jak zní Jakubova přezdívka, prožil povedenou první sezonu v nejlepší soutěži světa, ve které odehrál až na dvě výjimky všechna utkání. Ve svém premiérovém ročníku nasbíral osmatřicet kanadských bodů. Z deseti nejvýše draftovaných hráčů toho roku se dařilo lépe pouze chicagskému Patricku Kaneovi, první volbě draftu 2007 (72 bodů) a edmontonskému Samu Gagnerovi (42 bodů), volbě číslo šest. 
 
O Voráčkovi s oblibou říkali experti za mořem, že zraje jako dobré víno. S každou další sezonou své statistiky vylepšoval. V prvních třech ročnících chyběl Columbusu pouze v pěti zápasech a patřil k jistotám týmu. 
 

Setkání s Jágrem

O zisk Stanley Cupu mohl pořádně zabojovat v sezoně 2011/12, když byl v létě vyměněn za Jeffa Cartera do Philadelphie Flyers. O týden později Letci podepsali roční kontrakt s Jaromírem Jágrem, a tak se oba kladenští rodáci sešli v jedné kabině. 
 
Slibně vyvíjející se sezonu ještě okořenil peprný souboj s odvěkými rivaly z New Yorku Rangers v rámci novoročního Winter Classic, které se odehrálo 2. ledna 2012 v Citizens Bank Parku ve Philadelphii. Rangers tehdy zvítězili 3:2. Flyers postoupili do play-off z pátého místa východní konference, v prvním kole si v dramatické sérii poradili s favorizovanými Tučňáky z Pittsburghu, poté ale v semifinále konference nestačili na New Jersey Devils. Do vyřazovacích bojů se Jakub Voráček podíval ještě o dva roky později, v sedmém zápase prvního kola ale jeho tým podlehl budoucímu vicemistrovi – New Yorku Rangers. 
 
Jakuba Voráčka potkala během jeho kariéry celá řada úspěchů. V roce 2006 získal na MS osmnáctiletých bronzovou medaili, o rok později se stal nejlepším nováčkem QMJHL. Má zlato ze světového šampionátu v Německu 2010, bronz z mistrovství světa o rok později. V roce 2013 byl oceněn trofejí Bobbyho Clarka, která je každoročně udělována nejužitečnějšímu hráči Philadelphie Flyers. Během výluky v NHL si vyzkoušel také Kontinentální hokejovou ligu, když na třiadvacet zápasů oblékl dres pražského Lva a přilákal do holešovické Tipsport Areny tisícovky diváků. V loňském roce si splnil svůj sen reprezentovat Českou republiku na zimních olympijských hrách. 
 

Letošní souhra s Girouxem 

Po odchodu rázného kouče Lavioletta, kterého vystřídal Craig Berube, se ve Philadelphii změnilo mnoho věcí. Hvězdný Claude Giroux k sobě dostával celou řadu parťáků, ale teprve spolupráce s Jakubem Voráčkem přinesla Letcům kýžené ovoce.  
Hned od začátku letošního ročníku přilákala jejich bezchybná spolupráce pozornost hokejové veřejnosti, když se dvojice ryšavých rytířů v oranžových dresech postarala o šňůru jedenácti zápasů, ve kterých bodovala. Giroux zaznamenal pět vstřelených gólů a dvanáct nahrávek, Voráček ještě o jednu asistenci navíc. Nebylo pochyb o tom, že oba dva letos budou aspirovat na vítěze kanadského bodování. 
 
Letošní ročník kanadskoamerické hokejové ligy je za svou polovinou a blíže k onomu vítězství má momentálně kladenský rodák, který v pětačtyřiceti zápasech nasbíral dvaapadesát kanadských bodů za sedmnáct branek a pětatřicet asistencí. O čtyři body za ním zaostává hned čtveřice hráčů: Tyler Seguin z Dallasu, Malkin z Pittsburghu, Tyler Johnson oblékající dres Tampy Bay a Voráčkův kolega Giroux. 
 
Na úspěchy elitní formace ale bohužel nedokážou navázat další útočné lajny, potažmo defenzíva, a tak se Flyers nacházejí až na smutném dvanáctém místě východní konference. Pro následující sezony však mají Flyers rozhodně na čem stavět. Souhra Voráčka s Girouxem uhranula celou NHL a možná jsme právě teď svědky zrodu nové nerozlučné hokejové dvojice, o které se bude hovořit ještě dlouho poté, co už žádná NHL nebude. U zrodu dvou legend jednoho z nejtradičnějších týmů NHL, jehož dres oblékali takoví borci, jako například Bobby Clarke, Ron Hextall, Eric Lindros, nebo Simon Gagne.

NHL

Sport
Foto Profimedia.cz
Nova Sport 1 čtvrtek 5. 2. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC