Sport

Hokejová  bitva o krále Evropy

Hokejová  bitva o krále Evropy
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Zvýšení kreditu na hokejové mapě starého kontinentu, o to tu běží. Českým klubům se to v posledních dvou ročnících hokejové Ligy mistrů daří.

Na necelé dva roky staré senzační tažení pražské Sparty až do finále soutěže v minulé sezoně navázali hokejisté Liberce a Třince, kteří v semifinále bojovali o „české finále“, nakonec se však radovali skandinávští soupeři. Teď mají české kluby další pokus na cennou trofej.

Obnovená soutěž 30. srpna vstupuje do svého pátého ročníku a v něm se mezi 32 účastníky znovu představí čtyři české kluby, jejichž duely můžete sledovat na stanicích Sport 1 a Sport 2. Pro hokejový Třinec jde o čtvrtou účast. Loňská byla zatím nejúspěšnější. Slezané v semifinálové odvetě zatlačili finskou Jyväskylu až do prodloužení. V rozhodujících samostatných nájezdech se nakonec radoval soupeř. „V posledním ročníku jsme vytvořili klubové historické maximum. Mezi čtyři nejlepší týmy jsme postoupili vůbec poprvé. Odehráli jsme hrozně hezké zápasy, ale na druhé straně i neuvěřitelně těžké, rozhodovaly detaily. I letos pro úspěch uděláme maximum,“ říká před novým ročníkem kouč Ocelářů Václav Varaďa.

První kolo Ligy mistrů

Jeho slova potvrzují, že české kluby začínají brát obnovenou soutěž vážně a případný úspěch má v hokejovém světě svoji cenu. Pražská Sparta finálovou účastí ukázala cestu, ostatní ji následují. Kluby viděly, jak sparťanští fanoušci po každém postupu čím dál víc plnili pražskou O2 arénu. Prestiž soutěže se zvedla i u veřejnosti, hlad po úspěchu rostl. „České kluby v posledních dvou sezonách dokázaly konkurovat evropské elitě. Ukázaly, že česká extraliga pořád patří na starém kontinentu k nejlepším. Zvláště výkony a návštěva na Spartě udělaly soutěži v Česku obrovskou reklamu,“ pochvaluje si před dalším ročníkem ředitel Ligy mistrů Martin Baumann, který poslední ročník otevíral právě v české metropoli.

Rostoucí prestiž

Ano, hokejová Champions League bude vždy ve stínu slavnější fotbalové soutěže. Těžko se může měřit se zaběhnutou značkou, kde prestiž, finanční odměny i popularita jsou nesrovnatelné. Z pohledu finančních odměn udělalo však vedení soutěže vstřícné kroky. Pryč se zdají být doby, kdy se klubový pokladník třásl, jak daleká čeká tým cesta na led soupeře. Účast už není ztrátová. Odměny každým rokem vzrůstají a v budoucnu už by pro české kluby mohly znamenat zajímavý finanční bonus. „Lidé vidí, že zápasy v Lize mistrů nabízejí dobrý hokej. Celá liga je navíc finančně zajištěná na dalších pět let. Na konci právě probíhající smlouvy v sezoně 2022/23 se vyšplhají odměny za výsledky celkově na 3,46 milionu eur a na 720 tisíc eur pro vítěze,“ říká jeden z velkých zastánců soutěže a šéf hokejové Sparty Petr Bříza.

Soutěž začíná 30. srpna, kdy Plzeň na svém ledě hostí švýcarské Lugano, o den později jdou do akce zbylé tři kluby. O postupujících bude jasno do 17. října, kdy končí klání v základních skupinách.

První kolo Ligy mistrů

30. 8. 17:00 Plzeň - HC Lugano

31. 8. 17:00 Hradec Králové - Thomas Sabo Ice Tigers

31. 8. 17:30 Třinec - Djurgårdens IF

31. 8. 18:00 Neman Grodno - Kometa Brno

Liga mistrů

Sport
Foto Profimedia.cz
Sport 1 HD a Sport 2 HD čtvrtek 30. 8. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC