Sport

Ferrari zkusí v Japonsku po 16 letech vyhrát

Formule 1 – Velká cena Japonska – sport
Skylink Live TV

Sledujte na Sport 1 HD a Sport 2 HD na skylink Live TV Sledovat

Snaha získat letošní titul mistra světa je doslova spanilou jízdou pro Maxe Verstappena a tým Red Bull. Když po šestém závodě sezóny ve Španělsku převzal úřadující šampion vedení v průběžném pořadí mistrovství světa od pilota Ferrari Charlese Leclerca, už jej nepustil. A od té doby stabilně a přesvědčivě navyšuje svůj náskok.

V první třetině sezóny, ve které se jede celkem na dvaadvacet velkých cen, to vypadalo na vyrovnaný souboj Ferrari s Red Bullem. Ale čím byl Red Bull silnější, tím víc bylo Ferrari pod tlakem a začalo dělat chyby. A to až tak velké, že i samotní fanoušci sportu si začali dělat z týmu legraci. Nebo naopak ti rozzlobenější začali volat po změnách ve vedení stáje.

A zatímco dva se perou, třetí se směje. Nebo alespoň usmívá. Tým Mercedes neodhadl dobře nová technická pravidla platná od letošní sezóny a ve srovnání s předchozími roky výkonnostně zaostává. Ale na autě usilovně pracuje a postupně jej zrychluje. George Russell tak stál už sedmkrát na stupních vítězů, jeho slavnější kolega Lewis Hamilton šestkrát. A co víc: Mercedes ve zbývajících závodech zabojuje s Ferrari o druhé místo v konečném pořadí. A třeba získá to vytoužené letošní vítězství. Lewis Hamilton zatím vyhrál alespoň jednou v každé sezóně, ve které závodil – což je od roku 2007!

Povést se mu to může během nadcházejících velkých cen v Japonsku nebo v Severní Americe. Po letech pandemického trápení se totiž šampionát F1 vrací na velmi populární okruh Suzuka. Je to dráha úzká, velmi rychlá a jako jediná se vyznačuje mimoúrovňovým křížením. Tím, že se tradičně jezdí v závěrečné fázi šampionátu, byla Suzuka svědkem řady historických momentů.

Triumf v kvalifikaci a s tím spojený zisk prvního místa na startu neznamená mnoho. Ze 35 velkých cen, které se na Suzuce doposud odjeli, jich jen šestnáct vyhrál ten, kdo startoval z prvního místa. Není pochyb o tom, že návrat do země vycházejícího slunce poprvé od roku 2019 bude mimořádnou podívanou, kterou lze živě sledovat na programech Sport 1 a 2 HD.

Formule 1 – Velká cena Japonska

Sport
Foto Archiv Sport 1 HD a Sport 2 HD
Sport 1 HD a Sport 2 HD neděle 9. 10. Můj TV program Satelitní televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televize: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletní magazín se spoustou dalších článků najdete volně ke stažení na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC